Om Sverige tvingas öka sin beredskap är det landets kommuner som är skyldiga att se till att viktiga funktioner - som dricksvatten, äldreomsorg, skola, räddningstjänst - fungerar. En del av det handlar om att krigsplacera personal inom kommunen. Trots det är det i dagsläget bara 65 av landets 290 kommuner som valt att krigsplacera personal, enligt SVT.
En av kommunerna som ännu inte krigsplacerat personal är Norrköping. Vi ringer upp Fredrik Nestor, samordnare för civilt försvar på säkerhetsenheten, Norrköpings Kommun.
Varför har Norrköping inte gjort detta?
– Vi kommer starta igång det arbetet nu i april. En arbetsgrupp ska ta fram en planering för kommunens krigsorganisation. I den ingår krigsplacering av personal. Det handlar alltså om att säkerställa att viktiga samhällsfunktioner kan fortsätta att fungera under höjd beredskap. Vissa verksamheter förstärks, medan andra minskar.
Varför har det inte gjorts tidigare?
– Vi skulle egentligen börjat med det här 2020. Men då satte pandemin stopp. Av sekretesskäl får vi inte hålla digitala möten, vi måste ses fysiskt. Och det har inte varit möjligt att få till den senaste tiden.
Vilka verksamheter kan behöva förstärkning?
– Det är svårt att svara på just nu. Men man kan tänka sig att förskolan kan behöva utökas. Om många barn har föräldrar som kallas in i försvaret kan det bli aktuellt att ta in fler personal till förskolorna så man kan hålla öppet dygnet runt, exempelvis.
– Annars gäller krigsplaceringen av personal främst nyckelpersonal - personer eller funktioner som är så pass viktiga att de måste finnas på plats i en kris. Det kan röra sig om personer i kommunens och bolagens ledningar, eller viktig driftpersonal inom vissa verksamheter.
När kan planeringen tänkas vara klar?
– Ett första utkast kan tänkas vara klart till hösten. Då kan också eventuell krigsplacering av personal påbörjas.
Är inte det sent med tanke på läget?
– En färdig krigsorganisation tar många år att bygga upp. Det bygger på att man har personal, men också rätt utrustning och lokaler. Så även om vi krigsplacerar personal redan nu är det fler saker som behöver göras innan Norrköping har en färdig krigsberedskap. Försvarsmaktens krigsorganisation ska vara färdigorganiserad år 2030, och förmodligen tar det minst lika lång tid för de civila aktörerna i totalförsvaret.