Trots insamlingen – stor oro över ekonomin

Hittills har insamlingen för branddrabbade Hageby ridklubb fått in drygt 118 000 kronor. "Utan den hjälpen vet jag inte om det varit någon mening med en återstart", säger Sofia Eriksson Limedal, avgående ordförande i klubben. Trots det finns en stor oro kring ridklubbens ekonomi.

Sofia Eriksson Limedal, avgående ordförande i Hageby Ridklubb, har fullt upp med att få verksamheten att fungera igen. Under torsdagen hade hon ett krismöte med kommunen.

Sofia Eriksson Limedal, avgående ordförande i Hageby Ridklubb, har fullt upp med att få verksamheten att fungera igen. Under torsdagen hade hon ett krismöte med kommunen.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2023-05-04 19:00

Det var natten till lördagen som det började brinna i en lada där 50 balar hösilage förvarades alldeles intill stallet. Det var inte bara foder för drygt tre månader som förstördes i branden. Även en fyrhjuling, en vagn att köra hösilaget på, en traktor och en hästlastbil är totalförstörda eller brandskadade. Fem dagar efter branden på Hageby ridklubb svävar fortfarande en lukt av brandrök över anläggningen.  

– Det är kämpigt. Det är väldigt mycket att stå i. Det är många telefonsamtal och så ska man få vardagen att fungera, säger Lotta Johnsson, ridskolechef.

Så fort händelsen blev känd drogs det igång en insamling för att hjälpa föreningen som drabbas hårt ekonomiskt av branden. Vikbolandsmoderaterna var först med att skänka 10 000 kronor och kommunalråd Sophia Jarl uppmanade Norrköpingsborna att hjälpa till. Drygt 118 000 kronor har hittills kommit in.

– Vi är överväldigade av medlemmarnas och Norrköpingsbornas givmildhet mot oss. Utan den hjälpen vet jag inte om det varit någon mening med en återstart, säger Sofia Eriksson Limedal.

Dock är det inte tillräckligt för att hon ska känna sig lugn. Fodret är dyrt, det är flera självrisker att betala och försäkringsvärdet sjunker på fordonen som har många år på nacken.

– Även om vi har fullvärdesförsäkring på allt så räknar vi med att få åldersavdrag.

Även Lotta Johnsson är tacksam över de människor som ställt upp i nödläget.

– Det är fantastiskt. Inte bara de som har skänkt saker och pengar utan också medlemmarna som är här och stöttar och hjälper till, säger hon.

Vad kan de göra?

– De hjälper till och tar hand om hästarna, som fortfarande är lite skärrade och osäkra efter det som hänt. Sen är tar ju allting dubbelt så lång tid som annars, när vi inte kan förvara grejer där de har varit förut. Att bara ta in hösilage i stallet tar jättelång tid nu.

Några som ställt upp med både foder i första läget och hjälpt till med att köra det nyinköpta fodret är NFK, Norrköpings Fältrittklubb. Sofia Eriksson Limedal har sin häst uppstallad på NFK och har en nära kontakt med dem. Men redan innan det här hände pratade föreningarna om att starta ett närmare samarbete. 

Ser ni er inte som konkurrenter?

– Båda är ideella föreningar. På vissa sätt konkurrerar vi, på andra inte. Vi behöver samarbeta för att vi inte ska bli så sårbara. Tillsammans är vi starka.

Vad betyder hjälpen ni får från dem?

– Det är ovärderligt. Både på så sätt att det blir tryggare för eleverna och att det underlättar arbetet.

Det är inte första gången som Hageby ridklubb utsätts för brand och skadegörelse. 2019 kunde det ha gått riktigt illa, då en brand startade i en av väggarna till stallet. Efter det gjordes flera säkerhetsåtgärder, bland annat sattes värmekameror upp och det var en sådan som fick den nu häktade gärningsmannen på bild.

– Ur den bemärkelsen känns det ju bra, att vi fick gärningsmannen på bild. Jag hoppas att det är tillräckligt för att han ska dömas, säger Lotta Johnsson.

Efter de här händelserna, känner du dig trygg?

– Svaret är egentligen nej. Det känns aldrig tryggt i det samhället som det är nu. Det är mycket som händer. Nu var det här ju inte riktat mot oss personligen men det är otryggt i den bemärkelsen att man inte vet vad folk kan ta sig till med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!