Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trots allt: optimistism om Whirlpool

NORRKÖPING
"Vi har förslag på lösningar som kan förbättra situationen"
Mitt i krisen på Whirlpool med risk för uppsägning av 500 av företagets 820 anställda i Norrköping, försöker både Metalls fackklubb och socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist se positiva tecken efter deras möte igår:
- En av fördelarna är ju att det är lång framförhållning innan de första varslen kommer och därmed finns det tid för positiva lösningar för de drabbade, menade Lars Stjernkvist som också lovade att koppla in näringsminister Björn Rosengren i den här frågan.

Man kunde ana en positiv underton, trots krisläget på Whirlpool, när Metallfacket och socialdemokraterna träffades igår. Från vänster ses Rita Eklund, Lars Stjernkvist, Mattias Ottosson och fackbasen Sven Karlsson.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Man kunde ana en positiv underton, trots krisläget på Whirlpool, när Metallfacket och socialdemokraterna träffades igår. Från vänster ses Rita Eklund, Lars Stjernkvist, Mattias Ottosson och fackbasen Sven Karlsson. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-09-22 00:00
- Vi ska försöka uppvakta Björn Rosengren så snart som möjligt för en diskussion.
- Men på kort sikt anser jag att företaget Whirlpool har ett stort ansvar vad gäller omställningen för de anställda som sägs upp, bland annat genom att erbjuda utbildningar av olika slag.

<b>Staten på sikt</b>
- På lite längre sikt kan Björn Rosengren och staten göra insatser, när det gäller strukturomvandlingen i Norrköping.

Men ni politiker är ju medskyldiga till den här utvecklingen, genom att skyddstullar tagits bort i Europa?
- Jag själv är ju för fri handel, öppna gränser och att vi tänker globalt så mycket vi kan. Däremot är ju inte allting bra vid såna här förändringar, där man frikopplar länder från tullar, det måste jag hålla med om.

<b>12 punkter</b>
Fackbasen Sven Karlsson framhöll att fackledningen för Metall inte sitter med armarna i kors:
- Vi har skrivit ned ett 12-punktsprogram, för att minska antalet uppsägningar och den här listan ska vi först diskutera med övriga fackförbund här på Whirlpool och sedan presentera för företagsledningen.

<B>? Vilka punkter har ni kommit fram till?</B>
- Det vill jag inte avslöja innan vi förankrat dem hos övriga parter, en vi hoppas ju att den mikrovågsugn som ska fortsätta att bygga i Norrköping, den så kalladeinbyggnadsugnen, ska ge alltfler arbetstillfällen, eftersom dagens produktion på 600.000 ugnar per år kommer att öka till det dubbla inom något år.
- Vi har också en del annorlunda förslag, med tanke på att vi får tomma lokaler framöver. Varför inte ta över en del av dagens underleverantörsjobb till våra lokaler, exempelvis det som tillverkas i stansmaskiner, och kanske bemanna dem med uppsagd Whirlpoolpersonal?

<b>Vidareutbildning</b>
- Vidare hoppas vi att uppsagd personal kan vidareutbildas för att få möjlighet att söka de nya jobb som tillkomer på vårt teknologi- och innovationscentrum, som ska vara kvar i Norrköping.
- Vi har också funderingar kring vår verkstad och hur vi ska kunna förändra den verksamheten i det läge vi nu hamnat.
- Det här är bara några av de förslag vi arbetat fram och vi får se hur de tas emot av övriga parter framöver, säger Sven Karlsson.

<B>? Hur är stämningen ute på fabriksgolvet?</B>
- Det växlar faktiskt, eftersom en del tycker det här var ett väntat beslut och andra är mer chockade. Värst har de par, där båda jobbar här på Whirlpool och har villa och villalån och givetvis är oroliga för hur de ska klara ekonomin framöver.

<b>Skeptisk</b>
Angående "Norrköpingsmodellen" (se även artikel till vänster) som skapades vid Ericsson-krisen sa man så här igår:
- Jag är skeptisk till den modellen, med tanke på det dåliga resultatet för de Ericsson-anställda, sa Sven Karlsson.
- Det finns aldrig en och samma modell för alla företagskriser, tillade Lars Stjernkvist. Varje sån här situation är unik så det går aldrig att bara kopiera gamla modeller rakt av.
- Men Norrköping är som Fågel Fenix och reser sig efter varje ny smäll. Nu har vi dock fått för många på kort tid, exempelvis Stal Refregeration och Arla och därför söker vi draghjälp av staten via Björn Rosengren.

<b>Bättre läge</b>
Med på mötet igår var även kommunalråden Rita Eklund och Mattias Ottosson (s):
- Vi har bättre läge nu i Norrköping än vid tiden för Ericsson-krisen. Campus har kommit och därmed större intresse för mer företagsetablering i Norrköping, snabbjärnväg är på gång och ombyggnad av E 22, sa Mattias Ottosson.
- Det är viktigt att vi utreder utbildningsbehovet framöver för de som sägs upp, så vi vet vad vi ska satsa på, tillade arbetsmarknadsansvariga Rita Eklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om