Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trög utredning får kritik av RÅ

En kvinna med skyddad identitet har JO-anmält åklagare och polis för att hennes polisanmälan om mordhot och misshandel inte handlagts som den skulle. Nu riktar Riksåklagaren kritik mot åklagaren för att utredningen dragit ut på tiden.

NORRKÖPING2005-12-29 06:00
Kvinnan som lever med skyddad identitet hävdar att hon våren 1999 blev mordhotad, överfallen och misshandlad efter att hennes bostadsadress blivit röjd. Men polisutredningen tog så lång tid att brotten hann preskriberas.
I ett färskt yttrande till JO riktar Riksåklagaren, RÅ, kritik mot hur långsamt ärendet utretts. Av yttrandet framgår att förundersökningen påbörjades den 25 april 2002. Några dagar senare gav åklagaren direktiv om att målsäganden skulle höras. Men förhöret hölls inte förrän två år senare.
RÅ skriver: "Det är naturligtvis inte acceptabelt att en sådan förhållandevis enkel utredningsåtgärd skall ta i det närmaste två år att genomföra."

Medvetet fördröjt
I sin JO-anmälan framhåller kvinnan att hon vid flera tillfällen var i kontakt med Norrköpingspolisen för att förhöra sig om ärendets gång. Men hon fick inte några kontinuerliga rapporter med undantag av "några hopplitade rader som kunde betyda vad som helst".
Hon redogör med namn och datum för hur hon hösten 2002 fick tala med Norrköpingspoliser som inte hittade handlingarna, hänvisade till andra och bad henne att återkomma om "ett tag". Men de intygade, enligt kvinnan, att ärendet inte skulle läggas ned.
Kvinnan skriver: "Polisen har medvetet och av nonchalans fördröjt ärendet (...) Jag finner det helt oacceptabelt att polisen ska få behandla mig på det sätt de gjort."
Men kritiken från RÅ riktas inte mot Norrköpingspolisen utan mot åklagaren i Stockholmstrakten, med motiveringen att det är förundersökningsledaren som ansvarar för utredningen i sin helhet. "Detta innebär att förundersökningen bedrivs så skyndsamt som omständigheterna medger. XX kan mot bakgrund härav inte undgå kritik" anser RÅ.

Preskriberat
RÅ hävdar att det fanns skäl att anta att kvinnan utsattes för olaga hot och misshandel. Men hotet var redan preskriberat vid anmälningstillfället, bara misshandeln återstod att utreda.
Preskriptionstiden på ett misshandelsbrott är fem år. En månad innan preskriptionstiden gick ut lät åklagaren ledningen av polisen ta över förundersökningen eftersom man inte hade någon misstänkt för brottet. "Det kan naturligtvis diskuteras om det var korrekt och ändamålsenligt (...)" menar RÅ.
Åklagaren minns inte vilka kontakter hon haft med polisen under ärendets gång, men medger att beslutet om att låta polisen ta över ledningen av förundersökningen borde ha fattats tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om