Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Triangeldrama - på ålderdomshemmet

I "Knäpp för minnet" blir scenen en plats för ett åldrande triangeldrama med svartsjuka, regression och sårade känslor.  Bakom föreställningen står Ung scen/öst och elever på Dramatiska institutet. Det är första gången högskolan samarbetar med en teater utanför Stockholm.

"Det låter pompöst, men det är mer en mänsklighetens teater än ungdomsteater" säger studenten Tatu Hämäläinen som svarar för regin.

"Det låter pompöst, men det är mer en mänsklighetens teater än ungdomsteater" säger studenten Tatu Hämäläinen som svarar för regin.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2009-05-14 03:00
Det är återseendet av Katja som får paret Vilda och Valle att minnas deras vad för 70 år sedan. Vadet gick ut på att Valle skulle ligga med dåvarande flickvännen Katja. Inte så mycket mer hände - livet lunkade vidare. Men ändå inte. En mängd obearbetade känslor väller fram på ålderdomshemmet när Katja dyker upp efter alla år. Och rädslan tycks mana fram människans fulaste känslospektra med svartsjuka, fåfänga, egoism och vrede. - Det är en djup föreställning med moderna och effektfulla grepp kring teater, säger Andreas Skjönberg, producent. Skådespelarna Christian Zell, Sven Angleflod och Claës Weinar kommer som bekant från Östgötateatern och Ung scen/öst, men elever på Dramatiska institutets teaterklass svarar för regi, manus, scenografi, kostym med mera. Idé i Ödeshög
Manus är skrivet av Jonathan Lehtonen som fick idén till historien efter en tids research på en högstadieskola i Ödeshög. - Jag var strandsatt i Ödeshög och kom inte på något alls, berättar Jonathan. Men medan jag spelade Guitar Hero i uppehållsrummet hörde jag ett samtal mellan två kompisar som slog vad om att han skulle få sin tjej på rygg före skolavslutningen. - Alla unga jag träffade var trötta på Ödeshög och ville därifrån, men hela tiden fanns någon vuxen med som försvarade orten. Jag började fundera över vad som kan hända om de bor kvar tills de hamnar på ålderdomshem. Scenen är reducerad till ett randigt rum, påträngande och grällt, med en enda stol på scenen. Katja Fredriksen förklarar att scenografin bygger på en idé om ett tittskåp där olika tider kan mötas. - Det är ett visuellt- och mentalt rum, konstaterar hon. Utanför Stockholm
Det var Ung scen/östs goda rykte som lockade högskolan att för första gången lägga den stora produktionsövningen för andraårseleverna utanför Stockholm. Och eleverna känner sig mycket väl bemötta. - Det har varit ett privilegium att få jobba med professionella och erfarna skådespelare. Det har blivit ett möte över generationerna, säger Tatu Hämäläinen. - På verkstaden har de varit väldigt öppna och vi har fått ett jättebra bemötande, trots att de haft fyra produktioner att jobba med, säger Katja. "Skitstolta"
Även Ung scen/öst gläds åt samarbetet: - Vi känner oss skitstolta. För oss på teatern är det jätteroligt att möta framtiden. Studenterna kommer in med en fräschör och ifrågasätter teatern och institutionen, säger Jonas Kahnlund. Föreställningen har premiär på Kulturkammaren i morgon, fredag, samtidigt har samarbetsproduktionerna Växx upp, baby och Släppet premiär i Linköping. Alla spelas för högstadiepublik, men kvällsföreställningarna är öppna för allmänheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om