Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter 20 år sadlar Badiha om – letar nya ägare till kafé med anor

I årtionden har det varit kaféverksamhet i lokalen som ligger i korsningen Norra Promenaden/Åbygatan. Nu är Café Källaren till salu och ägaren Badiha Yaacoub är på jakt efter någon som vill ta över stafettpinnen. "Jag väntar på rätt person", säger kaféveteranen.

Badiha Yaacoub älskar att driva kafé, men nu vill hon pröva sina vingar med annat och letar en ny ägare av Café Källaren.

Badiha Yaacoub älskar att driva kafé, men nu vill hon pröva sina vingar med annat och letar en ny ägare av Café Källaren.

Foto: David Gagnert

Norrköping2024-05-24 17:00

Nyheten i korthet

  • Café Källaren, ett historiskt kafé i korsningen Norra Promenaden/Åbygatan, är till salu efter att ha drivits av ägaren Badiha Yaacoub i åtta år.
  • Kaféet har varit en stadig verksamhet i minst 80 år, med namnen varierande genom åren. Yaacoub söker nu en köpare som kan fortsätta kaféets rika historia.
  • Yaacoub, som kom till Sverige för 35 år sedan, har planer på att sadla om och hjälpa andra utlandsfödda kvinnor att starta egna företag.

Att kalla det som i dag heter Café Källaren för anrikt är ingen överdrift. Namnen har varierat, men verksamheten har varit den samma i minst 80 år. Exakt hur länge det varit kafé i lokalerna har vi inte lyckats lista ut, men på en bild från 40-talet ses fasaden prydas av en skylt som säger Kungstorgets konditori.

– Det var alltså kafé här redan under andra världskriget. Det här är en unik plats som vi måste vara rädda om, säger Badiha Yaacoub.

undefined
I lokalen i korsningen Norra Promenaden/Åbygatan har det bedrivits kaféverksamhet i flera årtionden.

I snart åtta år har hon drivit verksamheten, men nu är hon på jakt efter någon som kan föra historien vidare. I drygt ett halvår har kaféet legat ute till försäljning med en prislapp på 690 000 kronor. Att hitta en köpare har visat sig vara en utmaning.

– Jag vill att det ska fortsätta vara kafé här. Men det är få som vågar och de som vill och är intresserade har velat pressa priset och jag vill inte det. Jag väntar på rätt person, säger Badiha Yaacoub.

Hon är full av energi och har nära till skratt, i 20 år har Badiha Yaacoub drivit kaféer och det märks att hon älskar det utåtriktade yrket.

undefined
I 20 år har Badiha Yaacoub drivit kaféer. Nu siktar hon på att hjälpa andra kvinnor med utländsk bakgrund att starta eget.

– Här är alla som en stor familj, alla ska känna sig välkomna. Jag tycker om att baka och laga mat, är en väldigt social människa och kan inte sitta still, konstaterar Badiha Yaacoub.

Hon kom till Sverige för 35 år sedan från Syrien och efter att ha jobbat inom vården och i kiosk så tog hon över Café Täppan vid universitetet 2004. Tolv år senare sålde hon och tänkte hon byta karriär, men i stället tog hon över Café Stinsen i Söderköping. Där blev det 1,5 år innan historien upprepade sig. Hon sålde för att sadla om, men efter några månader hemma dök chansen att köpa Café Källaren upp. Nu är det tredje gången gillt vad gäller försök till karriärsbyte för kaféveteranen.

undefined
På väggarna i Café Källaren hänger det fotografier på kafébesökare under 60-talet.

– Livet måste levas! Jag har så många tankar, säger 57-åringen som inte har några planer på att sakta ner.

Hon har börjat föreläsa så smått om sin livsresa i Sverige och hon brinner för att hjälpa andra utlandsfödda kvinnor att gå i hennes fotspår.

– Jag är både svensk och utländsk och förstår båda mentaliteterna. Att driva eget företag är det bästa sättet att integreras i det svenska samhället, men jag ser att det finns brister där när det gäller hjälpen till utlandsfödda kvinnor, säger Badiha Yaacoub.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!