En livsmedelsinspektör skriver att "det som i menyn betecknas som oxfilé i verkligheten är putsad bogrulle av nöt och det som i menyn betecknas som fetaost i verkligheten är vit ost." Fetaost är en skyddad produkt och måste därför vara äkta och tillverkad i enighet med de regler som gäller för produkten enligt livsmedelsinspektören.
Även isbergssalladen på samma restaurang förvarades alldeles för varmt. Temperaturen här uppmättes till +20,5 grader, istället för högst +8 grader som gäller för skurna grönsaker. Detta ser inspektören som allvarliga avvikelser.
Trasiga redskapRestaurangen fick även kritik för att personalen hanterade oförpackade livsmedel, utan att använda hårskydd. Arbetsredskap var trasiga och därför svåra att hålla rena. Även restaurangens städmaterial var bristfälligt rengjord enligt livsmedelsinspektören.
Inspektören reagerade också över otillräckliga förvaringsutrymmen, vad gäller bland annat kartonger och pantburkar som gör att dessa istället förvaras på golvet och i omklädningsrum. Enligt inspektören medför detta en ökad risk för skadedjursangrepp samt försvårar rengöringen av dessa utrymmen.
En annan restaurang fick besök redan i april av en inspektör från bygg- och miljökontoret. En månad senare återkom man för att se om avvikelserna var åtgärdade men de kvarstår. Livsmedelsinspektören noterar att den bristfälliga rengöringen av golv, väggar, tak och inredning fortfarande kvarstår.
Kassera livsmedelYtterligare en restaurang har vid två olika kontrolltillfällen fått omdömet underkänt. Vid kontrollen i slutet av maj kvarstår fortfarande vissa avvikelser. Fortfarande håller restaurangen fönstret öppet, där man bereder sin mat vilket ökar risken för skadedjur, enligt inspektören. Fortfarande kvarstår också den bristfälliga kontrollen av olika temperaturer. Den stora kylen hade för hög temperatur vilket har resulterat i att olika sorters livsmedel har fått slängas.
Bygg- och miljökontoret kommer genom sina livsmedelsinspektörer att följa upp restaurangernas avvikelser och genomföra extra kontroller så snart som möjligt.