De tre projekten får sammanlagt 5,4 miljoner kronor ur Norrköpings kommuns forskningsfond. Det är tolfte gången som Norrköpings fond för forskning och utveckling delar ut medel till lokala forskningsprojekt som på olika sätt ska bidra till utvecklingen i kommunen.
Sedan starten 2012 har fonden delat ut över 60 miljoner kronor.
Syftet med fonden är att få en högre utbildningsnivå i Norrköping, att utveckla den kommunala verksamheten, att stärka utbildningen och forskningen vid Linköpings universitet, Campus Norrköping, och utveckla näringsliv och arbetsmarknad, sa kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) vid tisdagens digitala pressträff.
– Jag kan inte nog betona hur mycket universitetet har betytt för Norrköpings utveckling, sa Olle Vikmång.
– Även från universitetets sida ser vi otroligt positivt på det nära samarbete vi har med Norrköpings kommun, sa Martin Rantzer, campusråd för LiU i Norrköping.
– Fonden är kronan på det samarbetet och någonting som är väldigt ovanligt i kommunala Sverige.
Xavier Crispin, LiU, Mohammad Mortazavinatanzi, från startupföretaget Parsnord, och Duncan Platt, forskningsinstitutet Rise, får två miljoner kronor för att vidareutveckla termoelektriska moduler, elektroniska enheter som kan omvandla värme till elektricitet alternativt elektricitet till värme. Modulerna kan användas både för kylning och uppvärmning. Projektet syftar till flexibla och böjbara moduler.
– I det här projektet fokuserar vi mest på vad vi kan kalla återindustrialiseringen i Norrköping. Vi ser att det här projektet kommer att ge en stor styrka för att skapa och vara en del av det ekosystem som vi försöker bygga, att med forskning från universitetet skapa en hightechindustri, med många små företag, sa Martin Rantzer.
Drygt två miljoner kronor går till Alma Jahic Pettersson med medsökande, i samarbete med Stadsbiblioteket, för ett projekt där de naturvetenskaps- och tekniklådor som går ut till förskolor och skolor ska kombineras med skönlitterära barnböcker med koppling till ämnet.
Nästan 1,4 miljoner kronor får Ahmet Börütecene med medsökande för ett projekt där konstnärer inom musik och visuella medier bjuds in för något som ska resultera i ett multimedialt verk för domteatern i Visualiseringscenter i musikstaden Norrköping, för att nå en ny publik.