Tre nya friskolor på gång
NORRKÖPINGTill läsåret 2002-03 finns ansökningar om tre nya fristående skolor i Norrköping. Två på gymnasienivå, en på grundskolenivå. Sammantaget har Skolverket nu rekordmånga ansökningar om nya fristående skolor, 15 procent fler än för det här året.
Nu finns också en ansökan från Törnskogen Utbildning AB, som vill starta Basanderska skolan i Norrköping. Den ska innehålla förskoleklass samt grundskola hela vägen från ettan upp till nian.
Skolan beräknas få 250 elever första året och fullt utbyggd efter andra året ca 450 elever.
Skolans profil beskrivs i ansökan som "allmän". Varje elev ska få sin individuella studieplan, som upprättas årligen. Första läsåret startar med ett sex veckors träningsläger. Där ska diagnoser och tester genomföras, arbetsätt tränas osv.
<b>Fler på gång</b>
På gymnasienivå finns redan Rudolf Steinerskolan och ProTeam, och därtill har några studieförbund gymnasial utbildning. I höst tillkommer Kunskapsskolans gymnasium, som kör igång med 100 elever och som fullt utbyggt ska ta emot 300 elever inom samhälls- och naturvetenskapligt program.
Till hösten 2002 är så ytterligare två gymnasieskolor på gång i Norrköping, i varje fall om man får tro ansökningarna till Skolverket.
-InfoKompGymnasiet, bakom vilket står Information och Kompetens AB i Johanneshov - med inriktning på IT, kommunikation och ledarskap med förstärkt språkträning samt även ett individuellt program. Det blir 80 elever i varje årskurs, och fullt utbyggt läsåret 2004-2005 således 240 elever. Infokomp ansöker om gymnasieskolor i 13 olika kommuner.
-John Bauergymnasiet med fyra program - hotell- och restaurang, el, medie och entrepenörskap. Skolans idé beskrivs som att "bedriva yrkesförberedande undervisning under nya arbetsformer samt med stark koppling till branschen".
<b>485 ansökningar</b>
Ansökningstiden till Skolverket utgick den 1 april. Då hade 485 ansökningar om att starta fristående skolor från höstterminen 2002 kommit in. Hela 30 av dessa kom för övrigt från Kunskapsskolan, som nu är på väg att satsa i många kommuner.
Av ansökningarna gäller 251 grundskolor, 190 gymnasier, 18 särskolor, 9 gymnasiesärskolor och 17 förskoleklasser. Ett 30-tal ansökningar bedöms som så ofullständiga att de troligen komemr att avskrivas utan vidare prövning.
<b>Norrköping emot</b>
På senare år har två tredjedelar av ansökningarna om fristående skolor godkänts av Skolverket, som är beslutande instans i frågan. Inte sällan då mot kommunernas, i varje fall de socialdemokratiskt styrda, vilja. Så till exempel har Norrköpings kommun yttrat sig emot flertalet etableringar av fristående skolor i kommunen.
Skolverket har nu inlett behandlingen av de nya ansökningarna. I början av nästa år ska sedan de allra flesta besluten ha tagits, och de skolor som då godkänts ska alltså kunna starta till hösten år 2002.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!