Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre kvinnor: - Därför behövs kvinnodagen

NORRKÖPING
På lördag är det 8 mars och den internationella kvinnodagen. Då står kampen för kvinnors rättigheter i centrum världen över. Men det är också en dag som har blivit allt mer kommersiell. Vi uppmanas exempelvis från olika håll att köpa presenter till kvinnorna. Radiokanalen Gold FM satsar på tjejweekend och lottar ut spa-vistelser och skönhetsbehandlingar till kvinnorna, saker de förväntas vilja ha.
Tre kvinnor ger i Folkbladet idag sin syn på feminism och jämställdhet.

Magdalena Gustavsson jobbar för studentkåren StuFF vid Campus Norrköping. Hon ser tydligt att jämställdheten inte helt har nått universitetsvärlden ännu.
FOTO: ANITA KJELLBERG

Magdalena Gustavsson jobbar för studentkåren StuFF vid Campus Norrköping. Hon ser tydligt att jämställdheten inte helt har nått universitetsvärlden ännu. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-03-06 00:00
Den internationella kvinnodagen firas världen över den 8 mars. I vissa länder är det till och med nationell helgdag denna dag. Men det har också blivit en dag som är intressant ur kommersiell synpunkt.
Det glöms ibland bort varför dagen egentligen finns.
Idén om en internationell kvinnodag växte fram under ett möte i Köpenhamn 1910. Då instiftades en dag för att hedra kvinnorörelsen och främja kampen för kvinnors rösträtt.
Men mer och mer har den 8 mars också blivit en kommersiell dag. Blomsterhandlare uppmanar alla att köpa blommor till deras närstående kvinnor och andra butiksägare vill att vi uppvaktar kvinnorna med just deras varor.
Radiokanalen Gold FM i Linköping firar kvinnodagen genom att helgen helt och hållet tillägnas tjejerna. Då ska det exempelvis bara spelas musik av kvinnliga artister. Men det anordnas också olika tävlingar där det lottas ut möjligheter till spa-besök och skönhetsbehandlingar, sådant som kvinnor anses vilja ha och tydligen också behöva.
- Vi ville uppmärksamma dagen på något sätt och då valde vi att göra så här, säger Roger Altsäter, vd för Radio & co som äger Gold FM.
- Det går att anordna firandet av en sådan här dag på alla möjliga sätt. Men vi tycker att det vi gör nu är bra. Vi vill unna kvinnorna något den här dagen, som exempelvis en spa-behandling. Det kan man sedan ha olika åsikter om. Men det är väl bara bra att dagen uppmärksammas och diskuteras, säger han.


<span class=rub>"Vuxna ska vara föredömen"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Varför inte dela ut böcker om feminism istället?
Det är Magdalena Gustavssons reaktion på radiokanalen Gold FM:s kvinnosatsning.
Hon är feminist och aktiv i gruppen Syster Yster. Hon arbetar för studentkåren StuFF vid Linköpings universitet och har sitt kontor på Campus Norrköping.</span>

Magdalena Gustavssons intresse för feminism och kvinnofrågor har alltid funnits.
- Feminism för mig är två saker. Det ena handlar om att erkänna att samhället inte är jämställt. Det andra om att vilja förändra detta.
Utseendefixeringen i samhället är något som oroar henne.
- När det gäller arbetsmarknad och löner har utvecklingen gått framåt när vi talar om jämställdhet - om än långsamt. Men när det handlar om utseendefixeringen går det bakåt istället. Det är exempelvis skrämmande att barn i väldigt unga åldrar bantar.

<b>Inte jämställt</b>
Att feminism ibland har blivit ett skällsord tror hon beror på att många inte vet vad det innebär. Man känner rädsla inför förändringar av de strukturer som finns. Samhället idag är inte jämställt även om vi har kommit en bit på väg.
- Man måste börja tidigt, redan på dagis. Samtidigt är det aldrig försent, säger hon, och syftar på vikten av jämställdhetsarbete på universitetet.
Ibland tycker hon att det känns skrämmande att så lite har hänt genom åren.
- Tar man universitetet som exempel är fortfarande väldigt få kvinnor professorer, medan kvinnorna är i majoritet bland studenter på grundutbildningsnivå.

<b>Kvinnodagen behövs</b>
Syster Yster startades då Magdalena och några tjejkompisar på Campus insåg att de hade samma intresse och bildade en feministgrupp för att läsa texter, diskutera och agera utåt. I dag kommer de att stå på Campus för att berätta om just 8 mars.
- En internationell kvinnodag behövs. Både för att uppmärksamma hur det ser ut i dag, men också för att se allt bra som har gjorts i historien, säger Magdalena Gustavsson.


<span class=rub>"Alla mår bra av ett jämställt samhälle"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Det är viktigt att uppmärksamma varför dagen kom till och varför den fortfarande finns. Den får inte bli en kommersiell grej.
Det säger kommunalrådet Eva Andersson (s) om internationella kvinnodagen.</span>

- Syftet med den här dagen inte får försvinna. Det är en viktig dag, säger hon.
Eva Andersson är socialdemokrat och tillhör därmed ett parti som kallar sig feministiskt.
- Tyvärr har ordet feminist blivit lite av ett skällsord. Men för mig handlar det om att belysa att det finns en överordning och en underordning mellan könen.
Eva Andersson har själv en bakgrund inom sjukvården, ett enormt kvinnodominerande yrke. Hon känner att vi har kommit en bra bit på vägen mot ett jämställt samhälle, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
- Än har vi inte samma rättigheter som männen, säger hon.
En viktig fråga för henne är kvinnofriden och hon nämner det våld som kvinnor utsätts för i vardagen
- Jämställdhet handlar lika mycket om familjeliv som om arbetsliv, säger hon.
Själv ska hon resa bort den 8 mars och kan inte delta i det som händer i Norrköping då.
- Men det är en viktig och bra dag att uppmärksamma. Egentligen är det ju synd att den behövs. Men samhället är inte jämställt ännu.
Däremot både tror och hoppas hon på jämställdhet i framtiden.
- Jag tror att både män och kvinnor mår gott av ett sådant samhälle, säger hon.


<span class=rub>"Det är självklart att vara feminist"</span>

<span class=ing>NORRKÖPING
- Det förväntas att vi kvinnor vill vinna sådant som skönhetsbehandlingar. Men vi som hellre vill ha fotbollsbiljetter då?
Att lokalpolitikern Lotta Andersson (v) kallar sig för feminist tycker hon inte är så dramatiskt. Inte så länge samhället ser ut som det gör.</span>

- Det är så självklart att vara feminist eftersom samhället inte är jämställt, säger Lotta Andersson.
Ett jämställt samhälle för henne handlar om att alla ska ha samma förutsättningar.
- Men man kan aldrig tvinga någon till något. Tjejer måste inte leka med bilar bara för att vi ska uppnå jämställdhet. Och den kvinna som vill vara hemma med sina barn ska kunna vara det utan att skuldbeläggas. Men vi ska ändå hela tiden ha samma möjligheter.
En av de viktigaste kvinnofrågorna för henne är att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbete.
- Det finns också många andra småsaker som man inte riktigt tänker på, men som existerar överallt.
Hon berättar om en diskussion hon hörde på radion häromdagen. Där pratades om en annons som förmodligen var riktad till kvinnan, eftersom det stod att mannen skulle få en DVD-spelare på köpet om de köpte en tvättmaskin till hushållet.
- Folk reagerar inte ens på detta, men det är oerhört viktigt att medvetandegöra alla brister. Nästa steg är att säga ifrån och inte acceptera dem, säger hon.
- Det börjar egentligen redan när vi föds. Det första folk frågar efter är om det blev en tjej eller en kille och sedan får vi rosa respektive blå kläder och uppfostras till att vara just kille eller tjej.
Hon har inte bestämt sig ännu för hur hon ska uppmärksamma kvinnodagen på lördag.
- Tyvärr behövs en sådan här dag eftersom jämställdheten är långt borta, säger Lotta Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!