Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tre fjärdedelar röstade ja igen

FINSPÅNG: I den andra omröstningen angående privatiseringen av närsjukvården var inte lika många positiva längre.
I första enkäten var det 83 procent bland personalen som sa ja. Nu var den siffran nere på 75 procent.
- Jag tror inte nej-sägarna är emot vårt koncept i Finspång mer än förut, däremot kanske den politiska grunduppfattningen har spelat in mer, säger verksamhetschefen Magnus Oweling.

"När vi konkretiserar hur vi ska driva företaget så hoppas jag att vi kan vederlägga de farhågor som medarbetarna har," säger verksamhetschefen Magnus Oweling. Foto: Magnus Johansson/arkiv

"När vi konkretiserar hur vi ska driva företaget så hoppas jag att vi kan vederlägga de farhågor som medarbetarna har," säger verksamhetschefen Magnus Oweling. Foto: Magnus Johansson/arkiv

Foto:

Norrköping2007-03-24 06:00
Enkäten denna gång gick ut till 180 personer och av dem var det 162 som svarade.
Anledningen till den nya omröstningen var att facket tyckte att frågorna som ställdes inte var tydliga nog.
Trots att inte lika många svarade ja denna gång är verksamhetschef Magnus Oweling mycket nöjd.
- Vi räknar med att gå vidare med den plan som är med landstinget och de beslut som behövs på politiker-nivå. Nu drar vi igång allt som legat nere nu ett tag, säger han.
Men 25 procent av de anställda har trots allt sagt nej, hur ser du på det?
- De ska förhoppningsvis bli våra medarbetare i framtiden och jag hoppas de kommer tycka att det blir en bra arbetsplats i alla fall, säger Oweling.

"Vederlägga farhågor"
Han tror även att merparten av de som sagt nej stannar kvar inom närsjukvården i Finspång.
- När vi konkretiserar hur vi ska driva företaget så hoppas jag att vi kan vederlägga de farhågor som medarbetarna har, säger Magnus Oweling.
En övergång till en privatisering kommer inte innebära några "dramatiska förändringar". Men Magnus Oweling tror att närsjukvården på ett bättre sätt kan utnyttja de resurser som man förfogar över.
- Vi kan ta tillvara på den här småskaligheten bättre, vi är ett litet företag och inte del i en stor koncern där alla måste ha samma regler, säger Oweling.

Bättre i Finspång
Det kommer enligt verksamhetschefen få medarbetarna att göra ett bättre jobb. Det gör i sin tur att Finspångsborna erbjuds en bättre sjukvård.
- Inom ett par år kommer man förhoppningsvis märka att vården i Finspång är bättre om man jämför med andra ställen, säger Oweling.
Trots en privatisering kommer landstinget bestämma vilken inriktning närsjukvården ska ha. Däremot är det upp till det nya bolaget att avgöra hur man vill jobba för att nå dit.

Bestämma själva
- Medarbetare och ledning ihop med befolkning kommer mer kunna bestämma hur vi ska göra här i Finspång, säger Magnus Oweling.
Ledningen hoppas på ganska långa så kallade leverans-avtal med landstinget som sträcker sig över flera år. Det talas om avtal på 5-7 år, men exakt hur det kommer se ut är inte klart ännu.
Övergången till en privatisering kommer om allt går enligt planerna ske senast vid årsskiftet. Men först ska landstingsstyrelsens säga sitt. På grund av att omröstningen fick göras om kommer frågan inte tas upp nästa vecka utan vid ett möte i maj månad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om