Tre av fyra lärare går till jobbet sjuka
NORRKÖPINGTre av fyra lärare går till jobbet sjuka.Det gör nio av tio rektorer också.Skrämmande siffor anser Kyrkskolans Janne Dahlqvist och Ulf Härdner.- Lärarkåren är för snäll. Vi måste kräva att det finns tillräckligt med resurser så att det blir en ändring på det här, säger Härdner.
Ulf Härdner och Janne Dahlqvist vet hur det är: visst går man till jobbet fast man borde stannat hemma. Tre av fyra lärare gör så. Ulf gjorde det i fredags. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
Och presentationen blev omtalad.
Overheadpappret som visade att 75 procent av lärarna går till jobbet - sjuka - i synnerhet.
- Visst har det hänt. Senast i fredags skulle jag behövt stanna hemma, men man vill ju inte ställa till det för arbetskamraterna, säger Ulf Härdner, trädslöjdslärare på Kyrkskolan.
<b>"Gå hem"</b>
Arbetskamraten och förskoleläraren Janne Dahlqvist har vid flera tillfällen sagt till arbetskamrater att gå hem från arbetet.
- Är man sjuk ska man inte jobba. Man är rädd att sätta varandra i klistret helt enkelt, säger Dahlqvist.
Av lärarna svarade 63 procent att de gått till jobbet sjuka vid fler än ett tillfälle. Samma siffror för rektorerna är 47 procent.
Både Ulf och Janne anser att uppgifterna från undersökningen är skrämmande men höjer inga ögonbryn i förvåning. Att jobba underbemannad har blivit en del av yrket, men får inte bli en vana.
- Tyvärr har det här med vikariepooler inte kommit i gång riktigt. Lärarkåren är för snäll, vi måste kräva att det finns resurser så att det blir ändring på det här, säger Härdner.
Inte heller för Ingegerd Edman, förskolechef, var resultatet av undersökningen några chockerande fakta.
Trots att just förskolelärarna av Arbetsinstitutets rapport att döma är den yrkesgrupp som mår sämst i många avseenden.
- Vi har drabbats mest av besparingsåtgärder. Förr skickade vi i väg tvätten, i dag tvingas vi att göra det själva, löd Edmans liknelse av den hårda förändring utbildningsväsendet genomgått.
Resurser, arbetsuppgifter och personalvård nämndes som huvudfaktorer för välmående.
- Jag hävdar att arbetsledning är av mycket stor betydelse. En bra arbetsledare har tid att prata med de anställda. Som det är i dag finns det ingen möjlighet till det, det finns inte tid helt enkelt, säger Ingegerd.
Hon hoppas att ALI:s rapport kan vara startskottet till en rad förbättringar.
- Jag hoppas att politikerna tar det här på allvar. Det är viktigt att prioritera rätt och koncentrera sig på kärnverksamheten, säger Ingegerd Edman.
ALI:s sammanställning, som ägde rum mellan februari-mars förra året, grundar sig på svaren från 2024 lärare och rektorer i Norrköpings kommun.
- Det är 75 procent av de tillfrågade lärarna och 86 procent av rektorerna som besvarat enkäten. En bra frekvens, sammanfattar Mikael Hjelm vid Arbetslivsinstitutet.