Tre alternativ nu framme om kommundelsnämnderna
NORRKÖPINGKommunens organisation och beslutsvägar är i dag "krångliga och otydliga".Humanistiska nämnden, omsorgsnämnden och produktionskontoret/utskottet bör avskaffas.Det hävdas i det förslag från styrprocessgruppen, som nu lagts fram.Där finns några nya idéer, men till kommundelsnämnderna tar man ingen ställning. I stället läggs tre alternativ fram. Besparingen med att slopa nämnderna bedöms dock vara begränsad.
På måndagen framlades "Styrprocessgruppens förslag till modell för styrning och förändrad organisation", som nu ska ut på remiss.
Den för allmänheten mest intressanta frågan är väl den om kommundelsnämnderna. Här förs tre alternativ fram, utan inbördes rangordning.
<b>Nämnder slopas</b>
I alla tre förutsätts, att de nuvarande beredningsnämnderna humanistiska nämnden och omsorgsnämnden avskaffas. De har i dag få rena beslutsärenden, varför deras uppgifter lämpligen kan läggas på nämnder med direkt verksamhetsansvar - eller, om kommundelsnämnderna behålls, på något samordnande beredningsorgan.
Dock tycks som om styrprocessgruppen finner ett av de tre förslagen sämre än de andra, nämligen medelvägen där man behåller kommundelsnämnderna i de fyra ytterkommundelarna. Och däremd blir då de två huvudalternativen:
-Slopa samtliga nio kommundelsnämnder, flytta över deras ansvar på sektorsnämnder - på kultur- och fritidsnämnden samt på två nya nämnder, en barn- och ungdomsnämnd och en vård- och omsorgsnämnd. Kommunledningens insyn och styrning blir här mycket enklare än i dag. Med färre nämnder blir ju dialogen lättare. Det blir också enkelt för medborgaren att orientera sig i kommunens organisation.
Å andra sidan försvåras medborgarens möjligheter till lokal dialog med förtroendevalda. Här krävs då nya arrangemang, framför allt bör ett antal nya medborgarkontor eller lokala servicepunkter byggas upp.
-Behålla kommundelsnämnderna, antalet kan dock reduceras genom sammanslagningar. Med de övriga förändringar som vidtas blir kommunens organisation tydligare än nu.
Styrprocessgruppen har tidigare gjort en utvärdering av kommundelsnämnderna ur demokratisynpunkt, refererad i Folkbladet den 10 april. Någon klar värdering kan dock inte utläsas där, slutsatserna spretar på det att alla skulle kunna vara nöjda.
Det tredje alternativet för kommundelsnämnderna är alltså att bara behålla de fyra yttre. Men det anses av styrprocessgruppen inte vara särskilt bra. Då får man två parallella styrsystem, mycket svårhanterligt för kommunledningen.
<b>Försiktighet</b>
I debatten har anhängarna av kommundelsnämnderna hävdat, att nämnderna måste få avsevärt vidgade befogenheter. Dagens nivå är inte alls bra. Men här tar styrprocessgruppen ingen ställning, lika lite som i frågan om huruvida ansvaret för individ- och familjeomsorgen ska återföras till kommundelsnämnderna från socialnämnden. Överhuvud taget så är det ett försiktigt hållet aktstycke, som gruppen nu har släppt ifrån sig.
Hur mycket kan man då spara på att slopa kommundelsnämnderna? Moderaterna har här räknat med 25-30 milj kr. Men styrprocessgruppen ligger betydligt lägre.
Om nämnderna slopas helt sparas 7,5 milj kr på förtroendemännen. Vad som kan sparas i förvaltningen har dock inte beräknats, men bedöms som sannolikt mycket marginellt - eftersom arbetsuppgifterna ändå måste skötas, även om det skulle ske på något annat håll.
<b>Allmänpolitisk debatt</b>
Förslaget innebär en försiktig reformering av beställare/utföraremodellen, samtidigt som systemet med produktionskontoret som arbetsgivare slopas. I stället får kommunstyrelsen och dess arbetsgivarutskott ta det ansvaret. Den enskilda utföraren (dagis, skola etc) resp den uppdragsgivande nämnden ska ha kontakt med medborgarna. Nämnden ska formulera verksamhetens innehåll och kvalitet, och ha det politiska ansvaret.
En årlig allmänpolitisk debatt föreslås i kommunfullmäktige. En större analys ska då tas fram, och gemensammma planeringsförutsättningar redovisas. Debatten ska handla om kommunens utveckling och behov. Här ska ges inriktningar till budgetarbetet, utan att fördenskull enskilda belopp diskuteras.
Styrprocessgruppen föreslår också treårsbudget, i så motto att man utöver den gängse budgeten också lägger in prioriteringar för de följande två åren.
<b>Många honnörsord</b>
Förslaget innehåller allehanda honnörsord och vällovliga föresatser. Man vill exempelvis se ett "systematiskt kvalitetsarbete", där det säkerställs att kommunfullmäktiges beslut följs och där olika områden lyfts fram för åtgärder, förändring och förbättring.
Remisstiden utgår den 28 september. Förändringarna, vilka de nu blir, ska träda i kraft till nästa mandatperiod - alltså efter nästa års val. Principbeslut om förändringar bör dock tas redan i år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!