Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Trasdockan" vill uppmärksamma föräldrars sexövergrepp mot barn

NORRKÖPING
Tusentals barn utsätts för sexuella övergrepp av sina föräldrar varje år. Det uppmärksammar nu flera organisationer genom den landsomfattande aktionen "Trasdockan". Den kommer till Norrköping i morgon, torsdag.

Norrköping2003-09-10 06:00
Förra året gjordes 3091 polisanmälningar om sexuella övergrepp mot barn upp till 14 år. Men många förundersökningar lades ner, bara en handfull procent ledde till åtal.
- Barn ifrågasätts och tas inte på allvar, konstaterar Signild Blixt, från Kvinnohuset.
- Dessutom är de i beroendeställning till förövarna, som de ofta vill skydda, säger Gunilla Westny, på Kvinnojouren.
På Domino, Linden och Spiralen pågår nu informationsutställningar om sexuella övergrepp mot barn. Samtidigt uppmärksammas även frågan kring utsatta flickor.
- Unga tjejer är inte så tuffa som vi tror. De lever ofta i förhållanden där de har svårt att säga nej och livsutrymmet krymper hela tiden. Att tjejer ofta mår dåligt visar samtalen Bris, dit ringer fler tjejer än killar, säger Gunilla Westny.
Trasdockan, symbolen för de utnyttjade barnen, vandrar mellan fjorton svenska städer. Initiativet till aktionen kom från organisationen Atsub, anhöriga till sexuellt utnyttjade barn, men många andra organisationer slöt upp kring den.
Till Norrköping kommer den på torsdageftermiddagen med tjejerna i Polgara MC. I samband med det hålls tal av socialnämndens ordförande Irène Lindén och kommunalråd Li Teske samt de organisationer som står bakom aktionen lokalt: Bris, Rädda barnen, Svenska kyrkan och Kvinnojouren.
På kvällen föreläser Johanna Palmström gratis för unga tjejer i kaféet i Spiralens glasellips. Hon har skrivit boken "Ta betalt", en feministisk överlevnadsguide. I den ges konkreta råd och exempel på hur tjejer och kvinnor kan agera för att orka och för att förändra: i skolan, på arbetsmarknaden och hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om