Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trångt på barnkliniken

NORRKÖPING
I drygt ett halvår har barnkliniken i Norrköping haft överbeläggningar. I januari fanns det periodvis sex kuvöser på en yta dimensionerad för fyra. Nu ser ledningen över situationen i jakt på en lösning.
- Det är svårt att upprätthålla en lugn och tyst miljö. Den viktiga närheten mellan förälder och barn är också nästan omöjlig att hålla, berättar Bo Orlenius, överläkare på neonatalavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

En liten flicka bara två veckor gammal sondmatas i en av kuvöserna på barnkliniken i Norrköping.
FOTO: ANITA KJELLBERG

En liten flicka bara två veckor gammal sondmatas i en av kuvöserna på barnkliniken i Norrköping. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2003-03-11 00:00
Personalen på neonatalavdelningen, nyföddhetsavdelningen, på Vrinnevisjukhuset har senare år känt av en ökning av barn som behöver kuvösvård. Möjligheten att rädda allt fler för tidigt födda och den medicinska utvecklingen har ökat.
- Vi har fyra kuvösplatser men det är inte alltid att det räcker till, berättar Bo Orlenius.
I januari var det vissa dagar sex barn som behövde vårdas i kuvös.
Eftersom avdelningen bara har tillgång till fyra kuvöser löste man problemet genom att prova ut två nya. Men rummet är bara dimensionerat för tre kuvöser och med sex stycken blev det trångt.
- Det är meningen att barnen ska uppleva så liten förändring som möjligt från mammans mage och därför måste det vara mycket lugnt och tyst. Med sex kuvöser blev det ganska stökigt här, berättar Bo Orlenius.

<b>Närheten försvinner</b>
Med i genomsnitt tio barn på sju platser är det främst barnen och föräldrarna som drabbas. En viktig del för barnen som ligger i kuvös är närheten och kontakten med främst mamman men också andra familjemedlemmar.
- Närhet och kontakt gör att barnet blir lugnare, mår bättre och kan tillfriskna fortare. Det är svårt att upprätthålla om det blir trångt om plats, berättar han.
- Vi arbetar på att separera mamma och barn så lite som möjligt men det är omöjligt att nå när det är överbelagt.
Det är bland annat barn som är för tidigt födda eller som fötts med någon sjukdom som läggs i kuvös. Ungefär 13 procent av alla födda barn behöver idag vård på nyföddhetsavdelningen. Där kan de få hjälp med syretillförsel, hålla kroppsvärmen och få den medicinska behandling de behöver. Barnavdelningen i Norrköping samarbetar med Universitetssjukhuset i Linköping. Dit skickas barn som behöver specialistvård men också för att avlasta vid överbeläggning. Sjukhuset i Linköping skickar också på motsvarande sätt barn till Norrköping.
Barnkliniken ser nu över situationen för att lösa problemet med överbeläggningar.
- Just nu har vi ingen överbeläggning men tendensen är att efterfrågan på kuvöser har ökat och att det inte är något övergående.
Eventuellt kan ett extra rum bli ändrat och anpassat för den utrustning som krävs. Idag har man bara tillgång till ett rum för kuvöser och ett annat rum med två platser för övervakning och så kallade värmesängar.
- Kuvöser kräver ett rum med uppkoppling till övervakningsapparater och det har vi idag bara i ett rum, säger Bo Orlenius och berättar att utredningen ännu bara är i inledningsfasen men att förändringar för att få mer platser kommer att ske.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om