Trångt och brandfarligt
NORRKÖPINGÄldreboende får skarp kritik från arbetsmiljöinspektionenOm det brinner i Villa Nestor finns inga utrymningsvägar.Huset är i två våningar med en brant trappa emellan. Om en vårdtagare går i trappan går personal före eller efter för att ta emot vid eventuellt fall.Arbetsmiljöinspektionen har besökt äldreboendet Strömbacken i Norrköping. Anmärkningarna är många och gäller även trånga badrum, trånga passager, höga trösklar och för lågt i tak samt bristfälliga larm.
Anmärkningarna från arbetsmiljöinspektionen är många mot äldreboendet i Villa Nestor vid Strömbacken. Det finns inga utrymningsvägar om det skulle börja brinna, det är trångt och larmen är bristfälliga. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I Villa Nestor drivs dagverksamhet för dementa.
Oro finns för att vårdboende skadas vid en brand. Reträttvägar saknas. Byggnaden är lättantändlig.
Arbetsmiljöinspektionen påpekar att utrymningsvägar ska anpassas efter verksamhetens art och det antal människor som finns i lokalen. I regel ska minst två reträttvägar finnas. Inspektionen kräver att personalens utrymningsmöjligheter vid eventuell brand säkras.
<b>Brant trappa</b>
Villa Nestor är i två våningar. Trappan mellan våningsplanen är brant och särskilt svår för vårdtagarna. För att undvika att en vårdtagare faller går en anställd före eller efter vårdtagaren i trappan.
Yrkesinspektionen framhåller att risken är stor att båda faller. Dessutom utsätts de anställda för risk att få belastningsskador när vårdtagaren ska hindras falla.
<b>Psykosocialt</b>
Ytterdörren till Villa Nestor är olåst. Byggnaden ligger intill Linköpingsvägen. Inga staket finns runt byggnaden utan vårdtagare som rymmer kommer direkt ut på gatan.
Personalen är orolig för rymningsförsök där vårdtagare kan komma till allvarlig skada. Oron är en allvarlig psykosocial påfrestning för de anställda, menar arbetsmiljöinspektionen. Åtgärder måste sättas in så att personalen slipper denna oro.
Hög tröskel
I Villa Nestor finns en hög tröskel i dörren till badrummet. Tröskeln är 4 cm hög. Risk finns att snubbla. En rullator eller rullstol måste lyftas manuellt över tröskeln.
Arbetsmiljöinspektionen förklarar att om anställda måste hjälpa vårdtagare över trösklar måste det ske utan manuella lyft och risk att ramla omkull.
<b>Trånga badrum </b>
Vissa badrum på Strömbacken är för trånga. I ett badrum är det exempelvis bara 37 cm mellan vägg och toalettstolens handtag. Risk finns för belastningsskador då personalen måste arbeta i ogynnsamma arbetsställningar och utföra tunga manuella lyft.
Arbetsmiljöinspektionen kräver ett utrymme på minst 80 cm på varje sida om toalettstolen och att det framför toalettstolen finns ett fritt utrymme. Utrymme ska också finnas för hjälpmedel så manuella lyft kan undvikas.
<b>Trånga passager</b>
I flera lägenheter på Strömbacken förekommer allt för trånga passager. Det är trångt att komma fram i hallen för att komma från badrum till sovrum. Dörren till badrummet hindrar i öppet läge att komma från sovrummet till badrummet. När en rullstol väl är införd i badrummet är det svårt för de anställda att komma genom dörröppningen. I ett rum är badrumsdörren endast 70 cm bred. En rullstol som mättes hade samma bredd. Det går alltså inte att komma in med rullstol i badrummet.
Arbetsmiljöinspektionen kräver en dörrbredd på minst 90 cm och att passager är så breda att rullstolar kan föras fram utan risk för ogynnsamma rörelser och klämskador hos anställda. Manuella lyft ska inte behöva förekomma.
I ett handikappbadrum är takhöjden för låg. Takhöjden i arbetslokaler bör vara minst 2,7 meter, här uppmättes 2,16 meter. I badrummet fanns taklift. På grund av den låga takhöjden kan de anställda inte höja upp vårdtagare tillräckligt för att arbeta i gynnsam arbetsställning.
Arbetsmiljöinspektionen kräver att takhöjden anpassas.
<b>Larm</b>
Flera incidenter med våld eller hot om våld har förekommit. Vid ett larm kan inte mottagaren uppfatta var den hjälpsökande befinner sig. För att nå lägenhetslarmet måste man ta sig till dörren vilket inte alltid är möjligt vid en våldssituation.
Arbetsmiljöinspektionen kräver att det snabbt går att kalla på hjälp vid våld eller hot om våld.