Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trampor och trappor

De kallas löpare. På gul cykel far de fram och tillbaka till Norr-  köpings alla hushåll. I blå uniform springer de i rask takt uppför trappor, nerför trappor och genom mörka källargångar. De har  Sveriges populäraste sommarjobb, men också ett av de mest  fysiskt krävande.  - Jag hade sjuk träningsvärk första veckan, säger Sanna Bergström, som gör sin första sommar som brevbärare.

Den gula cykeln och den blå uniformen utgör klassiska postsymboler.

Den gula cykeln och den blå uniformen utgör klassiska postsymboler.

Foto: Jonas Tetzlaff

Norrköping2008-07-31 03:00
Från postcentralen svänger hon höger upp på Vilbergsgatan. Hon korsar den trafikfyllda Gamla Övägen och cyklar vidare på den stadiga gula cykeln som utrustats med två väldiga fickor på sidorna. Längst fram i en korg står en stor blå postsäck placerad. Dagens första stopp är Urbergsgatan 11. - Det är väldigt bra träning det här jobbet. Jag har fått magmuskler. Riktiga rutor, säger Sanna Bergström. Hon är en av 120 Norrköpingsungdomar som jobbar på Posten i sommar. Jobben är populära och de sökande är många. Men ingen av sommarvikarierna jobbar heltid. - Jag jobbar normalt två timmar och trekvart. Om jag blir klar tidigare med min runda så kan jag gå hem tidigare, om det inte är nån på terminalen som behöver hjälp med sorteringen, säger hon. ★ ★ ★ Sanna Bergström gillar sitt jobb. Terminalen har trevlig stämning och det är lätt att komma in i "laget" som hon uttrycker det. De blåa uniformerna tycker hon är prydliga. När hon beskriver de negativa aspekterna med jobbet bevisar hon att klyschan om brevbärarens vedermödor delvis är sann. - Det är djuren. Ibland när jag sticker in handen i brevinkastet så hoppar katterna upp och river mig. Sen blir man ju ofta skrämd av hundar som skäller, säger hon. I augusti tog Sanna studenten från Rudolf Steinergymnasiet. Hon kom in på Posten via sin pappa och började med att sortera julkort. - Folk kan skicka rätt sjuka grejer till varandra ibland. Det ser man vid jul. Nån hade skickat en halvmeters planka som julkort, där de hade ristat eller bränt in texten. Sen är det mycket roliga bilder och så. Man läser ju inte folks vykort, men bilderna undgår man inte att se, säger Sanna Bergström. ★ ★ ★ Nu följer hon i pappas fotspår, han har jobbat på Posten sedan studenten och började som brevbärare. - Det är ganska kul, för de flesta unga som jobbar här är andra generationens postisar. Jag jobbar ju också med min pappas gamla arbetskompisar. Det är en viss stämning på arbetsplatsen. Postisar har i regel rå humor och knäskador, säger Sanna. Efter sommaren flyttar hon till Malmö. Pojkvännen ska studera till läkare, och Sanna har tänkt sig att jobba ett år innan även hon tar upp studierna. Vad finns då för jobb att hitta i Malmö? - Jag ska faktiskt söka till Posten där också, säger Sanna Bergström.
Posten har omkring 4 400 sommarvikarier anställda i Sverige i år. Av dem jobbar 120 personer i Norrköping, varav 90 på postterminalen på Saltängen och 30 i Vilbergen. Sommarvikarierna i Vilbergen är timanställda och jobbar alla deltid mellan 40-75 procent. Främst studerande från gymnasiet och universitetet sommarjobbar på Posten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!