Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trämasken äter upp inventarier på Löfstad slott

Ouppvärmda våningsplan på Löfstad slott gör det till en gynnsam miljö för skadedjur. Nu håller trämasken på att bokstavligt talat äta upp inventarierna.

Per Stålebro, verksamhetsledare på Löfstad slott begrundar förstörelsen på slottets inventarier.

Per Stålebro, verksamhetsledare på Löfstad slott begrundar förstörelsen på slottets inventarier.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-08-27 16:00

– Vi har haft problem med trämask en längre tid och gjort olika insatser själva. Vi har bland annat skadedjursbekämpat och bestrukit alla träinventarier med hjälp av Anticimex. Men det har bara löst problemen tillfälligt. Vi måste göra något åt klimatet för att komma åt det långsiktigt, säger Per Stålebro, verksamhetsledare på Löfstad slott.

Trämaskens framfart syns tydligt på träinventarier och textilier i de flesta rum på köksvåningen. En byrå är perforerad med små hål, små högar av spån under en kista vittnar om deras framfart och träredskap i köket håller på att helt smulas sönder. 

– Saker kommer att försvinna rent fysist, säger Per Stålebro.

Även i gästrumsvåningen, på tredje våningsplanet, är det ouppvärmt.

– Där har vi mer problem med flagnande färg men även där behöver vi få in värme på sikt.

Östergötlands museum, som är ansvariga för det inre underhållet av slottet, har det senaste året uppvaktat Region Östergötland och Norrköpings kommun om att de behöver höjda anslag för att kunna ta hand om slottet. De har begärt en årlig anslagsökning på 800 000 kronor från Region Östergötland och 400 000 från Norrköpings kommun. Totalt alltså 1,2 miljoner kronor. Region Östergötland har sagt ja till sin del av anslagsökningen och Norrköpings kommun är också positiva. Något beslut i frågan är ännu inte taget men förslaget till beslut är att bevilja stödet för 2022 och att den långsiktiga finansieringen ska hanteras i kommande budgetprocess. I dagsläget får Östergötlands museum ett årligt driftstöd på 961 000 kronor av Norrköpings kommun. 

– Det har gått fort i processen och både kommunen och regionen har varit hörsamma och kommit ut och tittat för att bilda sig en egen uppfattning. Vi är jättetacksamma att huvudmännen tar sitt ansvar, säger Per Stålebro.

Exakt vilka åtgärder som ska göras för att förstöra den gynnsamma miljön för trämasken är inte bestämt. Det kommer att krävas mycket förarbete och anlitande av experter för att komma fram till det.

–Ett gammalt slott som är byggnadsminne får man inte göra vad som helst med. 

Museet har en femårsplan för 2021-2025 där målet att ha åtgärdat stora dela av klimatproblemen, ha en vårdplan på plats och utveckla den publika verksamheten.

Kommer ni kunna göra något åt det som redan är förstört?

– Nej, vi är mer inne på att stoppa förödelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!