– Det är kris i trädgårdsbranschen, eftersom det utbildas för få. Det säger Jonas Andersson, verksamhetschef för trädgårdsinriktningen vid Himmelstalundsgymnasiet.
Nu kan det bli ändring på det, när trädgårdsutbildningen har beviljats riksintag av Skolverket och ungdomar från hela landet kan söka utbildningen, från läsåret 2015/2016.
– Tidigare har elever utanför Östergötland sökt, som har nekats plats hos oss eftersom vi inte har haft riksintag. Men nu kan inte deras hemkommuner göra detta längre, konstaterar Jonas Andersson.
Enligt Jonas Andersson examineras det årligen 40-50 elever från de fyra gymnasieskolor som bedriver trädgårdsutbildning i landet. Men det skulle behöva utbildas minst 200 personer varje år.
– Redan i januari ringer branschfolk till oss från Stockholm och det finns platsannonser om jobb här på skolan. Det är en helt unik situation, säger Jonas Andersson.
Trädgårdsbranschen har ökat sedan i slutet av 90-talet. Det finns arbete inom många olika områden, i plantskolor, i parker och på kyrkogårdar, i växthus och hos frilandsodlare. Även rådgivningsbranschen ökar, enligt Jonas Andersson.
Men sökantalet har minskat till trädgårdsutbildningarna. I Norrköping finns det plats för 30 elever i varje klass men idag går det bara 50 elever i årskurserna 1-3 i trädgårdsutbildningen på Himmelstalundsgymnasiet.
– Ungdomar i dag kommer inte i kontakt med odling och trädgård. Det är få av deras föräldrar som själva odlar, säger Jonas Andersson.
När skolan nu får ta emot gymnasieelever från hela Sverige, hoppas och tror Jonas Andersson att elevantalet kommer att öka med tre-fem elever i varje klass.