Trädgårdstradition
På Löfstad slott dolde man förr i tiden sin trädgård långt bakom slottet. - Då var det bara en ekonomiskträdgård och inget man ville visa upp, berättar Henrik Morin, som under söndagen gjorde raka motsatsen under en park- och trädgårdsdag på slottet.
Linda Smedberg med dottern Iris, var två av dem som lyssnade. De köpte bland annat vitpytta till det nyköpta huset i Loddby.
Foto: Andreas Skogh
Årets tema på Löfstad Slott är 1700-tal.- Det mesta från den tiden har gått förlorat. Av det vi ser här i dag är så är det mesta från 1800-talet. Det var då både pengarna och utbudet av olika frön uppstod.- Olika former sallad som vi ser här var helt otänkbart för vanligt folk att stoppa i munnen då, det var bara de högre stånd som åt salladsblad.Bok om trädgårdsskötsel
Danske Esaias Fleischer skrev på 1700-talet en bok om trädgårdsskötsel som också översattes till svenska. För väldigt många var det då den enda källan till kunskap.- Han skrev att han: överlåter uttalanden om salladens nyttighet till läkarna, men om pressar ur saften ur ett helt salladshuvud så räcker det med en matsked av det för att döda en hund.Många av de grödor vi äter i dag är resultatet av flera generationers korsande och laborerande. Henrik Morin berättar att det fram till mitten av 1900-talet funnits en stor mångfald i svenska trädgårdar, men att den i modern tid försvunnit.Ökat välstånd
- Jag skulle tro att det hör ihop med det välståndet som ökade. Det blev viktigare med en snygg gräsmatta och ett bra kylskåp.- En annan anledning är storskaligheten i odlandet. Det blev viktigt med grödor som mognade samtidigt, säger Henrik Morin.