Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Totalt eldningsförbud

Nu råder totalt eldningsförbud i Östergötland, det vill säga att man inte ens får grilla på egna tomten längre.

Jonas Holmgren, räddningschef i beredskap i Norrköping, är mycket nöjd med det totalt eldningsförbud som nu gäller i hela Östergötland.

Jonas Holmgren, räddningschef i beredskap i Norrköping, är mycket nöjd med det totalt eldningsförbud som nu gäller i hela Östergötland.

Foto: Sören Boström

NORRKÖPING2018-07-25 08:20

– Det här var precis det vi önskade i det här extrema läget vi befinner oss i med, med den enorma torkan och höga temperaturerna, säger Jonas Holmgren, räddningschef i beredskap i Norrköping.

– Så nu har vi samma förbudsläge som i andra län, bland annat Kalmar och Gotland.

Och det är förstås just på grund av den extrema torka och brandrisk som råder i Östergötlands län, som Länsstyrelsen Östergötland på tisdagskvällen beslutade att utöka nuvarande eldningsförbud från och med idag den 25 juli.

Eldningsförbud i hela Östergötlands län råder sedan tidigare. Nu är det även förbjudet att nyttja alla typer av grillar (kol/gasol/el), stormkök och liknande. Detta beslut gäller samtliga kommuner i Östergötlands län och omfattar alla platser, inklusive egen tomt. Förbudet gäller tills ny information kommer.

Allmänheten uppmanas att respektera eldningsförbudet. Den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till ett brott och kan ställas till svars i enlighet med Lagen om skydd mot olyckor.

Dessutom vädjar Länsstyrelsen till alla som arbetar i skog att avstå från att använda skogs- och markberedningsmaskiner.

Vad gör då räddningstjänsterna i länet och länsstyrelsen just nu?

Räddningstjänsterna och Länsstyrelsen har daglig kontakt för avstämning av skogsbrandsrisken, väderläget och vilka resurser som är tillgängliga. Samverkan är en självklarhet. Larmlistor och rutiner finns. Brandflyget bevakar länet två gånger per dag.

Man betonar att man ändå hoppas att sommar- och semestervädret ska bidra till att man kan vistas i naturen. Samtidigt är läget extremt, så det gäller att vara försiktig och aktsam om den vackra naturen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om