Det är en anhörig till den äldre kvinnan som nu väljer att gå ut med berättelsen på sociala medier. Hon berättar att kvinnan med petflaskan var väldigt enträgen om vattnet och att 93-åringen till en början försökt avvisa henne. 93-åringen gav sig till slut och gick för att hämta vatten i badrummet.
– När kvinnan sedan ger sig av så känner ”mormor” en olustig känsla av att någon skulle va inne i lägenheten och hon går in i sovrummet och bakom dörren gömmer sig en annan kvinna, skriver den anhöriga, som vill vara anonym.
När den mystiska kvinnan försökte ta sig mot dörren hejdade 93-åringen henne och krävde att få titta i väskan för att se att inget hade blivit stulet, vilket det inte hade.
Calle Jerrhage på Norrköpingspolisen berättar att just detta scenario är vanligt förekommande just nu, och att man ska vara väldigt restriktiv med vem man släpper in.
– Vi har hos oss här fem fall som är spridda över Finspång och Vikbolandet. Men sen har vi också händelser i närliggande län, säger han.
Bedragarna inriktar sig på äldre, och nästan alltid kvinnor. Tillvägagångssätten skiljer sig något åt, säger polisen.
– Men de som är målsägande är födda på 20 och 30-talen, säger Calle Jerrhage och tillägger att det ofta är flera gärningspersoner – en person som ringer på och en annan som smyger in i lägenheten.
– Sen upptäcker man när de gått att det framförallt är smycken som saknas.
Det finns inga våldsamma inslag alls i de händelser som inrapporterats, men polisen vill uppmana till försiktighet.
– Man ska absolut inte släppa in någon som man inte känner igen i lägenheten eller i huset. Innan man öppnar dörren ska man titta ut om man har ett kiköga eller liknande. Om någon håller för tittögat – öppna inte!
Calle Jerrhage säger också att målgruppen äldre – som är vad stölderna riktats mot – ofta har trygghetslarm. Han vill därför rekommendera att trycka på larmet om något underligt inträffar.
Det är också jätteviktigt att anmäla brotten så polisen kan säkra eventuella spår.
– Många tycker att det är pinsamt att man blivit lurad och att man inte vill anmäla på grund av det. Men det är inte pinsamt, säger Jerrhage.
Han vill också meddela att man absolut inte får diska eventuella glas eller flaskor som personerna hållit i.
– Om de bett om vatten så diska absolut inte glaset! Våra äldre är väldigt noggranna att städa upp men vi kan få spår från glasen. Man diskar bort våra spår annars. Vi är väldigt angelägna om att de här brotten inte fortsätter. Har det väl börjat såhär så är det vanligt att man besöker många och sen försvinner man härifrån och börjar nån annanstans, säger Calle Jerrhage.