Östgöten och kristdemokraten Dan Ericsson, numera bosatt i Malmö, beskrivs som den mest seniora statsekreteraren, den äldste, efter valet. Han har kommit in med erfarenhet och tyngd i landsbygdsfrågor hos landsbygdsminister Peter Kullgren i den nya regeringen.
– Jag hade faktiskt tänkt logga ut, hålla på med mina sista grejer till årsskiftet, men sedan lockades jag in i detta i och med att det var landsbygdsfrågorna det skulle handla om. Då kunde jag inte motstå att försöka göra en sista insats, med det som jag ändå jobbat med hela livet, säger Dan Ericsson.
Vad tänkte du när du fick frågan?
– Det är en klyscha, men jag tänkte att jag är för gammal. Det var det första jag sa. Men samtidigt har jag ju sagt att man ska, i andra sammanhang, ta vara på erfarenhet som faktiskt kan betyda någonting i själva verksamheten och göra skillnad.
Dan Ericsson har varit partisekreterare för KD i två omgångar, och riksdagsledamot för Östergötland 1991-2000. Han var aktiv i jordbruksutskottet där han 1998 blev ordförande som den förste på mycket länge som inte tillhört C eller S.
– Jag kom in samtidigt som Göran Persson i jordbruksutskottet 1991. Då var han ordförande. Vi har varit kompisar sedan dess, så jag tar en del råd också från Göran Persson.
Ericsson har varit statssekreterare tidigare, då hos Mats Odell, med ansvar för kommun-, förvaltnings- och bostadsfrågor, 2007-2010.
På 1990-talet kallades Ericsson för Dan Ericsson i Kolmården för att skilja honom från en annan Dan Eriksson i riksdagen, från Ny Demokrati.
Dan Ericsson är lantbrukarson från Mauritzberg på Vikbolandet, men bodde länge i Krokek. Han har suttit i Norrköpings kommunfullmäktige, varit ordförande i Kolmårdens kommundelsnämnd och landstingsledamot.
– Numera bor jag i Malmö men jag har rötter kvar, och verksamhet kvar i Kolmården, så jag är i Kolmården så mycket jag kan. Jag har ärvt en liten gård ihop med mina bröder och jag har släkt kvar i Kolmården, berättar Ericsson som nyligen besökte den stadshistoriska bokmässan i Norrköping och där träffade Göran Färm (S) som var en av författarna.
KD vill vara ett landsbygdsparti. Hur tänker du att KD ska bli det?
– Det har vi varit hela tiden. Inte minst vid valet 1998 gick vi fram otroligt starkt på landsbygden. Vi har i grunden ett starkt stöd, säger Dan Ericsson som berättar att han redan på den tiden drev frågan om livsmedelsförsörjningen, att Sverige inte kunde sänka sin självförsörjningsgrad, att man måste slå vakt om de areela näringarna.
– Sedan gick det inte den vägen, men jag kan nu i backspegeln se att jag och partiet hade rätt. Nu gäller det att stärka vår livsmedelsberedskap och se till att vi kan skapa förutsättningar för lantbrukare att bedriva sin näring, så att vi får en bättre konkurrenskraft gentemot vår omgivning, och öka vår självförsörjningsgrad.
Dan Ericsson har tidigare jobbat som konsult, troubleshouter, med uppdrag att lösa problematiker som går över parti- och sektorsgränser, medla och hjälpa till att hitta lösningar i svåra frågor, som på bostadsområdet.
Han har även arbetat för det allmännyttiga bostadsbolaget i Malmö, som rådgivare hur man kan skapa ordning i utsatta områden, gjort en statlig utredning om hur man kan stärka civilsamhället och skrivit rapporter till Statens servicecenter hur man ska kunna etablera kontor i utsatta områden.