Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tomt på Hospitalsgatan

NORRKÖPING: Kommer butikerna på Hospitalsgatan att överleva och klara konkurrensen från köpcentren utanför stan? Det tror inte flera butiksägare på gatan.
- På fredagseftermiddagarna är det dött här. Det konstaterar urmakare Anders Malmsten som jobbat med hantverket i 40 år och som driver sin fars butik vidare.

Brevbäraren Martin Johansson trivs med att dela ut post på Hospitalsgatan. Det är en trevlig gata tycker han. Foto: Titti Olovsson

Brevbäraren Martin Johansson trivs med att dela ut post på Hospitalsgatan. Det är en trevlig gata tycker han. Foto: Titti Olovsson

Foto:

Norrköping2007-05-08 06:00
Både Anders och hustrun Kärstin är besvikna över hur kommunen väljer att satsa på stora affärscentrum utanför stadskärnan. Denna satsning tar död på småbutikerna. Det är de ganska säkra på. Att de fortfarande kan driva sin butik vidare beror på att de är ganska ensamma i sitt slag numera. Det finns bara två urmakare kvar.
När Anders Malmsten började sin yrkesbana som urmakare var de 14 stycken i stan. Hans far började med rörelsen redan 1929 och affären har legat på samma plats på Hospitalsgatan sedan dess. Nu ser de ett slut på verksamheten. När Anders Malmsten väljer att sluta finns det ingen som tar vid efter honom.

Bättre torgsatsning
Anders och Kärstin Malmsten menar att dödsstöten för deras gata och Gamla stan kom redan när kommunledningen beslöt att lägga samtliga varuhus vid Drottninggatan. På den här tiden fanns planer på att placera Linden vid Nya torget. Med varuhuset i närheten hade genomströmningen av människor blivit en annan på Hospitalsgatan. De är säkra på att kommunen kunde göra mer för att locka folk till området. De efterlyser till exempel en bättre satsning av torghandeln på Nya torget.
- Vi är med i Gamla stans ekonomiska förening men vi upplever att det är omständligt att jobba i gruppen.
Ann-Mari Johansson driver hattaffär på samma gata. Mitt emot hennes butik gapar stora skyltfönster tomma. Butikslokalerna har stått tomma i flera år nu.
- Det är gräsligt med dessa kolsvarta fönster. Det är inte klokt att lokalerna får stå tomma. Det säger Ann-Mari Johansson som vill se affärsverksamhet i lokalerna och få tillbaka sin levande affärsgata.
Trots att hon är 67 år driver hon sin rörelse vidare.
- Att jag överlever beror på att jag är ensam i min bransch. Jag har dessutom kunder som kommer utanför Norrköping.
Anna Wallentin skulle kunna köpa sitt konstnärsmaterial någon annanstans men hon väljer butiken på Hospitalsgatan.
- Jag tycker det är roligt att handla så här. Det är viktigt att de här småbutikerna finns kvar.
Bert Ferin är konsult och marknadsför Gamla stan för kommunens räkning. Han delar inte den pessimistiska stämningen. Han anser att många ansträngningar görs för att locka människor till området, som bland annat lördagsunderhållningen på Nya torget som startar till pingst.
- Det finns en marknad för de här genuina butikerna. Och om jag inte trodde på Gamla stan så skulle jag inte jobba med det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om