Tolv säger ja, tre nej
NORRKÖPINGKlar majoritet för ja ? tolv röster. Två tveksamma som lutar mest åt ja-sidan.Tre nej.Det är vad ?våra? riksdagsledamöter tycker i en snabbenkät om euro-omröstningen den 14 september.
Ja. En gemensam valuta - med 500 miljoner användare - underlättar handel över gränserna för både företag och konsumenter vilket bidrar till högre ekonomisk tillväxt och ökat välstånd. Ett deltagande i euro-samarbetet ökar dessutom Sveriges inflytande i EU och gör att vi kan få större genomslag för våra idéer. Euro-samarbetet är en viktig del av det EU-samarbete som syftar till att slå vakt om freden i Europa.
Sven Brus (kd)
Ja. Jag gör det kanske inte främst av ekonomiska skäl utan av politiska. Jag är skeptisk till tvärsäkra påståenden från såväl ja- som nejsidan om de ekonomiska konsekvenserna och väljer att ta ställning utifrån min grundsyn på Europa. Sammanflätade ekonomier är ett viktigt led i att skapa en världsdel i fred och stabilitet. Jag tror också att den utvecklingen på sikt kommer att utjämna de stora klyftorna mellan de nu starka ekonomierna och de fattigare länder som är på väg in i den europeiska gemenskapen.
Lena Ek (c)
Nej. 1. Full sysselsättning och lönsamma företag kräver en självständig svensk räntepolitik.
2. Sveriges ekonomi utvecklas bättre än EMU-områdets.
3. Med euron går priserna upp.
4. Sveriges riksbank klarar sitt inflationsmål; Europeiska centralbanken klarar inte sitt.
5. EMU är ännu ett stort steg mot överstatlighet Det är lättare att styra svensk ekonomi mot ökad tillväxt med hela verktygslådan kvar!
Billy Gustafsson (s)
Ja. När Sverige blir allt mer integrerat med övriga Europa, kulturellt, ekonomiskt och politiskt blir det i längden omöjligt att stå utanför.
Anne Ludvigsson (s)
Ja. Samarbete och öppenhet inom EU är viktigt för oss.
Sverige behöver tillgång till den europeiska marknaden på rättvisa villkor. En övervägande del av Sveriges handel idag sker med länder som har infört euron.
Stefan Hagfeldt (m)
Ja. Om Sverige inte skulle ha euro som valuta när de nya medlemsstaterna kommer med i EU kommer vi att bli isolerade. Den svenska kronan blir svag och näringslivet här i landet får en "ryggsäck" att bära på. Vi kommer också att få behålla ett högre prisläge här i landet vilket vi alla förlorar på. (T.o.m. opinionen i Norge har svängt kraftigt av just dessa skäl och där vill nu 60% gå med i EU.)
Louise Malmström (s)
Lutar åt ja. Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska rösta ännu. Just nu lutar det mest åt ja. Det som talar för är sannolikheten att Sverige får bättre förutsättningar och högre tillväxt - och därmed lägre arbetslöshet - om vi är med. Det som talar mot är att vi kanske förlorar verktyg att bekämpa arbetslösheten med om det inte blir så.
Yvonne Andersson (kd)
Ja. Men jag har inga ekonomiska skäl för mitt ställningstagande, man vet inte om det blir bättre eller sämre. Däremot har jag ideologiska, fredsprojektet EU har större chans att segra ju mer samhörighet och gemenskap som vi kan skapa. En gemensam valutamarknad, dvs samma pengar, skapar ökad gemenskap. Det måste vara bättre att vara en av " familjen" än att stå utanför, det är mitt resonemang. Dessutom blir allt enklare när man passerar gränser och tex ska jämföra priser.
Johan Löfstrand (s)
Ja. För mej är Europasamarbetet och EMU grunden för en stabilitet och förbättrad välfärd. Om EMU införs så tror jag att detta kommer skapa stabilitet och kontinuitet. Vi kommer få lägre ränta och detta kommer leda till ökade investeringar och då ökad tillväxt. Jag tror också att EU och EMU är en förutsättning för att skapa en motvikt mot kapitalet. Ekonomin blir mer och mer internationaliserad och för att kunna påverka och politiskt reglera kapitalet så krävs samarbete mellan nationer.
Linnéa Darell (fp)
Ja. För mig är en gemensam valuta en naturlig del av det europeiska fredsprojektet, som unionen utgör. En ytterligare positiv effekt av ett ja är att vi slipper växla pengar på semestern.
Karin Granbom (fp)
Ja. Euron leder till ökad handel och investeringar i Sverige vilket ger ökade resurser som kan finansiera skola, vård och omsorg. Ett ja till eurosamarbetet är också ett klart ja till att vi vill vara med och ta ansvar för Europas gemensamma framtid. Med ett fortsatt utanförskap låter vi oss bli påverkade inom det ekonomiska området och också inom andra områden utan att själva ha fullgott inflytande.
Berndt Sköldestig (s)
Ja. Jag röstar ja eftersom jag tror att EMU-medlemskap är den bästa garantin för en stabil valuta och med det en stabil ekonomisk utveckling i framtiden.
Conny Öhman (s)
Lutar åt ja. Har inte bestämt mig definitivt men det lutar åt ja.
Fördelen med EMU är att ingen kan spekulera mot vår lilla valuta. Men vi avsäger också viktiga ekonomiska styrmedel.
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Nej. Jag tror vi vinner på att stå utanför EMU. Det är inte bara en fråga om att byta valuta utan att ge upp vår självständighet. Vi kommer inte att kunna bestämma om vår finanspolitik utan det ska europeiska centralbanken göra över våra huvuden.
Sonia Karlsson (s)
Ja. Det är bättre att vara med fullt ut i EU, både vad gäller politiskt och ekonomiskt samarbete därför att det är bättre för Sverige att vi har ett ekonomiskt samarbete och en gemensam valuta. Att det är bästa sättet att minska risken för valuta- och räntekriser av den typ som vi hade i början av 90-talet. Genom att anta euron som vår valuta gynnas de små- och medelstora företagens möjligheter till handel och investeringar. Valutasamarbetet och euron handlar om att ge politiken mer svängrum och tid att fungera enligt demokratins - inte finansmarknadens - spelregler. Valutasamarbetet är en naturlig förlängning av EU och ett sätt att fördjupa demokratin. Viktigt att vi, Sverige, är med och påverkar. Fritt utbyte, handel och företagande är EU:s bas, men även sysselsättningsfrågor, miljöfrågor, jämställdhet och sociala frågor är numera självklara inslag på den gemensamma dagordningen. Vår framtid är intimt sammanvävd med utvecklingen i EU - med eller utan euron. Då är det bättre att vara med och tillsammans med andra europeiska socialdemokrater forma en aktiv och ansvarsfull politik för jobb och rättvisa.
Anna Lindgren (m)
Ja. Vid folkomröstningen om svenskt medlemsskap i EU röstade jag Ja. Att vi så småningom skulle ha en enhetlig valuta i EU var för mig en självklarhet. Sverige ska, som fullvärdig medlem i EU, vara med och påverka också den ekonomiska utvecklingen i Europa.
Jag vill inte vakna dagen efter omröstningen och veta att det är tillväxtfientliga partier som vänstern och miljöpartiet ska stå för hur Sverige skall utvecklas i framtiden.
Med Euron får vi lättare att handla med andra länder. Företag inom EU kan kan lättare investera här. Det gynnar vår företagsamhet och ger säkrare och fler jobb i Sverige. Euron kommer att vara bra för Sverige och svenskarna.
Britt-Marie Danestig (v)
Nej. Vi kan inte längre styra vår ekonomi om vi säger ja till den monetära unionen, vi övverlämnar makten till Bryssel. Vi blir väldigt beroende av andra länder, vi tvingas till stora svängningar i lönesättningen och det skapar oro på arbetsmarknaden. Ett ja till unionen kommer att tära på välfärden och öka klasskillnaderna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!