Ewert Karlsson, mer känd som EWK, är en av Sveriges mest kända politiska tecknare. Sedan 2009 har han en alldeles egen del på ett av våningsplanen i Arbetets museum, där även andra politiska tecknare visas upp i tillfälliga utställningar. Varje år delas också ett pris ut i hans namn, vilket satirtecknaren Karin Sunvisson mottog förra året.
De bilder som valts ut handlar om alltifrån klimat- och flyktingfrågor till svensk vapenexport och Palmeutredningen. Ämnen som är lika högaktuella idag som när de tecknades på 60-, 70- och 80-talen.
– EWK är en av få tecknare vars bilder stått emot tidens tand, säger Karin Sunvisson i ett uttalande.
– Satirbild är annars en färskvara som inte sällan börjar smaka surt efter några decennier. Men EWK:s bilder har förblivit märkligt aktuella – lika mycket ett bevis på tecknarens skicklighet som på hur utvecklingen på vissa områden gått kräftgång genom decennierna.
Hon beskriver också i uttalandet EWK:s betydelse för satirgenren:
– Genom sina teckningar fanns (EWK) närvarande i det svenska folkets medvetande i över ett halvt sekel. Varje större händelse eller politiskt skeende under denna omvälvande epok fångades av EWK:s penna och gjordes greppbar för hans publik.
"Tecknare i tiden – 12 EWK-bilder som fortfarande är aktuella" visas på Arbetets museum 16 juni–11 oktober.