Rasism, främlingsfientlighet och intolerans är ett hot mot demokratin, skriver Peter Butros och talar om personligt lidande bland både utövare och offer, och stora samhällsekonomiska konsekvenser.
Toleransprojektet är en undervisningsmodell som handlar om att påverka attityder och värderingar med ett långsiktigt arbete. Undervisningen är riktad mot högstadieelever och sker under ett helt läsår. Eleverna får upptäcka sig själva och sin identitet med världen och historien som spegel.
Enligt Butros har undervisningsmodellen lyfts fram av statliga utredningar som en lämplig strategi för att motverka intolerans bland ungdomar. Över 20 kommuner i Sverige har bestämt sig för att arbeta med metoden. Regeringen har bidragit med ekonomiskt stöd till spridande av projektet. I dag organiseras verksamheten som en del av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet.
En satsning på projektet i Norrköping skulle vara en lönsam och långsiktig social investering, menar Peter Butros.
Motionen ska upp i kommunstyrelsen och sedan i kommunfullmäktige. I ett yttrande förslår utbildningsnämnden att motionen ska avslås. Nämnden instämmer i att det krävs ett långsiktigt arbete, och att värdegrundsfrågor är viktiga ingredienser i skolornas arbete. Men det är respektive rektor som enligt skollagen ska ansvara för skolans inre arbete, menar nämnden.