Det är inte första gången som ägarna till nötkreaturen haft blickarna på sig.
Länsstyrelsen Östergötland har under en längre tid påtalat brister i samband med djurskötseln.
– Jag kan inte hela historiken, men det har varit en lång process, berättar Susann Anckarman, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen som var med på plats när 25 vuxna och 13 kalvar omhändertogs i fredags.
– Det gick ganska lugnt till, vi hade ett bra samtal med ägarna, säger hon.
Men så är det inte alla gånger.
– Det kan bli stökigt vid såna här ärenden, det finns ju en oro att vi förvägras göra vårt jobb. Men polisen var med och allt gick lugnt till, fortsätter Susann Anckarman. Det finns grader av allting, men jag har sett värre misskötsel än denna.
Länsstyrelsen har under cirka tio år konstaterat allvarliga brister i djurhållningen på gården utanför Skärblacka och så sent som den 2 mars i år gjorde man en besiktning.
Underlaget från den kontrollen ledde fram till omhändertagandet av samtliga djur I förra veckan.
Bristerna finns nedtecknade i det beslut som fattades av Länsstyrelsen den 17 mars 2021.
Det har handlat om djur som har varit magra, smutsiga och eftersatta, att tillsynen har varit bristfällig, att hagar har varit mycket leriga och att djur inte har haft tillgång till foder i tillräcklig utsträckning.
Samtliga kontroller av Länsstyrelsen där brister uppmärksammats har varit föranmälda.
Man bedömde bland annat att tio tjurar var i mycket dåligt skick men när man den 3 mars skulle verkställa omhändertagandet av tjurarna var djuren inte kvar. I stället hade samtliga förts till slakt.
Vid besiktning efter slakt fick samtliga slaktkroppar och organ förklaras som otjänliga som livsmedel till följd av utmärgling och höggradig avmagring.
En boende inte långt från gården är nöjd med Länsstyrelsens insats.
– Detta har varit en varböld för orten. Vi har påtalat detta i flera år för Länsstyrelsen men det känns som ingen brytt sig. Jag har med egna ögon sett döda djur ligga på marken och halvt uppätna huvud från kor ligga i hagen, säger mannen som vill vara anonym.
Enligt Susann Anckarman kan insatsen sluta med en polisanmälan.
– Det finns med i bilden men sker inte per automatik, bedömningar görs från fall till fall. Nu ska våra veterinärer titta på djuren och bestämma om försäljning eller avlivning, slutar hon.
Folkbladet har sökt djurägarna för en kommentar, men har inte lyckats komma i kontakt.