Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

TNE öppnar igen - med färre vårdplatser

Snart öppnas TNE och avgiftningsavdelningen i Norrköping igen. Men vårdplatserna är kraftigt reducerade. Och personalen är nu orolig för att resurserna inte ska räcka till.

Mitten av februari har Lennart Heine och beroendekliniken som målsättning för att observationsplatserna på tillnyktringsenheten ska kunna öppna. - Men oron över om vi ska räcka till är stor, förklarar han i de nygamla lokalerna för avgiftningsavdelningen.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Mitten av februari har Lennart Heine och beroendekliniken som målsättning för att observationsplatserna på tillnyktringsenheten ska kunna öppna. - Men oron över om vi ska räcka till är stor, förklarar han i de nygamla lokalerna för avgiftningsavdelningen. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2005-01-28 06:00
Det har varit många turer sedan TNE och avgiftningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset försvann för tre år sedan. Först skulle det bara finnas i Linköping, sedan bara i Norrköping och nu är vi snart tillbaka på ruta ett. Med ett undantag - antalet vårdplatser i Norrköping är kraftigt reducerade jämfört med innan stängningen för tre år sedan. De åtta avgiftningsplatserna blir sex och de fem observationsplatserna blir tre. Och personalen är nu orolig för att de inte ska räcka till.
- Öppenvården kan inte bedrivas fullt ut med sådana resurser. Vi är nog nere vid en smärtgräns, där det inte finns någon marginal när det kör ihop sig, säger Lennart Heine, verksamhetschef för beroendekliniken i Norrköping som hoppas att politikerna efter hand kommer att se behovet och satsa mer.
Villkoren för intagning på observationsplatserna på tillnyktringsenheten har dock ändrats.
- Nu räcker det inte med att man själv känner att man behöver vård. Det är bara de som verkligen behöver som får övervakning, säger Lennart Heine.

Svårt att få ihop
Det var för tre år sedan som avgiftningsavdelningen med åtta vårdplatser på Vrinnevisjukhuset stängdes. Orsaken var brist på personal efter en konflikt. Samma sommar stängdes tillnyktringsenhetens fem vårplatser som skulle öppnas igen efter sommaren. Men så blev det aldrig. Kvar i Norrköping blev en beroendejour. De som behövde sjukhusvård hänvisades till Linköping.

Slutligt besked
I somras kom det slutliga beskedet. Enheten i Norrköping skulle öppnas runt årskiftet, men vid månadsskiftet januari - februari är man ännu långt från ett öppnande.
- Det har varit svårt att få ihop det, säger Lennart Heine.
Nu har han all personal på pappret, men inte på plats. Det handlar om att folk måste gå från tidigare jobb.
- Vår bestämda målsättning är att vi ska öppna observationsplatserna i mitten på februari och avgiftningen i slutet på februari, säger Lennart Heine.
Tidigare var han på NOA, narkotika- och alkoholmottagningen, men den är sedan december förra året flyttad till de nygamla lokalerna på Vrinnevisjukhuset. Det innebär att hela beroendekliniken nu är samlad på samma plats. På baksidan av sjukhuset finns det en egen ingång för de patienter som går på öppenvårdsdelen.


<span class=Rub1>Polisen: Bra - men för lite

<span class=Ing><b>NORRKÖPING
Tre observationsplatser på tillnyktringsenheten tycker polisen i Norrköping verkar vara lite snålt tilltaget. Även om man tycker det är bra att TNE nu öppnar igen.</b>

Det är polisen som fått dra det tunga lasset under de tre år som TNE och avgiftningsavdelningen varit stängd.
Många berusade som de ansett har behövt sjukhusvård har fått tillnyktra i deras arrester.
- Det är mest de tre platserna som vi är intresserade av och det är klart att tre är bättre än inga alls, säger Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen i Norrköping.
Under 2004 omhändertogs drygt 1 600 personer för Lagen om vård av berusad, LOB, i Norrköpings upptagningsområde.
Drygt 100 omhändertaganden per månad med en ökning under sommarmånaderna till drygt 170 stycken. Under maj och juni var det drygt 25 till 30 omhändertaganden per helg.
- Tyngdpunkten ligger på helgerna och då är tre platser inte mycket. Och alla de som vi omhändertar enligt LOB skulle behöva vård. Det är en vårdlag och någon vård kan de inte få hos oss, säger Dick Gudjonsson.
Varje dag kommer det in klagomål från allmänheten om alltför berusade personer. Och Lars Bergh, stationsbefäl i Norrköping, belyser ett annat område som varit problematiskt.

Ringer föräldrarna
- Det är olyckligt idag att vi måste låsa in ungdomar. När de är under 18 år kan vi ringa föräldrarna men de äldre får ju ligga här i arresten. Min spontana reaktion är att det är lite snålt tilltaget med bara tre observationsplatser, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om