Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

TNE - öppet för vem då?

För tre veckor sedan slogs portarna upp till TNE, Tillnyktringsenheten, på Vrinnevisjukhuset. Trots det måste polisen fortfarande ta hand om många berusade personer. På TNE är det inte skäl nog att bara vara berusad.

Öppet?  I höstas talades det om att TNE skulle öppnas i Norrköping igen. Men idag finns det bara tre observationsplatser där det krävs något mer än en kraftig berusning för att en person ska tas emot och vårdas. Under de tre veckor som observationsplatserna varit öppna har drytgt 20 patienter vårdats. 
FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464)
janne.forsby@folkbladet.se

Öppet? I höstas talades det om att TNE skulle öppnas i Norrköping igen. Men idag finns det bara tre observationsplatser där det krävs något mer än en kraftig berusning för att en person ska tas emot och vårdas. Under de tre veckor som observationsplatserna varit öppna har drytgt 20 patienter vårdats. FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2005-03-04 06:00
I ett mejl till polisen i Östergötland meddelar beroendekliniken, där TNE ingår, att den inte kan ta hand om personer som "bara" är berusade och eventuellt stökiga.

"De tre platser som finns är reserverade för medicinsk övervakning av personer som riskerar svårare konsekvenser av sitt tillstånd, alltså personer med komplicerande sjukdom som riskerar kraftigt försämras eller där det på annat sätt finns uppenbar risk för liv och hälsa", skriver man i mejlet.

- Det är löjligt att säga att de öppnar TNE igen. De berusade verkar helt klart få fortsätta ligga här i våra fylleceller på en kall madrass. De här människorna behöver vård och det kan vi inte ge, säger Lars Bergh, stationsbefäl vid Norrköpingspolisen.

"Ingen skillnad"
Redan den 14 februari upptäckte polisen att det inte var någon större skillnad efter öppnandet. Sent på eftermiddagen larmades polis om att en äldre man låg och sov i en snödriva vid De Geerhallen. Polisen hämtade honom och skjutsade honom till Vrinnevisjukhusets nyöppnade tillnyktringsenhet.
- Han var bra nedkyld, men de tog inte emot honom. Men vi tar hand om alla, de skulle ligga och dö ute annars, säger Lars Bergh och får medhåll av kollegor.
- Under mina pass har jag inte märkt någon skillnad sedan TNE öppnade igen. Vi får in sådana som ligger på gränsen, som skulle behöva få vård, säger Göran Helge, stationsbefäl.
Bedömningen om en person är sjuk eller inte flyttas nu över till polisen.
- Och det är bedömningar som vi inte har utbildning för. Vi kan se när en person är alltför berusad men inte avgöra om han eller hon dessutom är sjuk, säger Dick Gudjonsson, chef för ordningspolisen i Norrköping.
Enligt Lennart Heine, verksamhetschef för beroendekliniken i Norrköping, har verksamheten sedan öppnandet fungerat bra. Han förklarar att personalen tvingas vara mer restriktiv vad gäller intagningen av berusade personer på grund av att de idag har mindre resurser än tidigare. Det finns även en vårdideologisk hållning bakom beslutet.
- Vi ska inte vara alltför positiva till den som inte vill bli kvitt sitt missbruk, säger han.
- Tidigare har folk kunnat lägga in sig på eget initiativ. De har kommit med necessären under armen, kunnat vila upp sig innan de gått ut och fortsatt sitt missbruk. Det är medberoende, vi vill att de ska vara motiverade för en fortsatt behandling och vilja komma bort från missbruket, förklarar han och tillägger att de inte erbjuder något härbärge.

Blandmissbruk
Beroendeenheten tar inte längre emot de personer som polisen omhändertar enligt Lagen om vård av berusad, om det inte verkar vara en berusning på både alkohol och något annat medel som till exempel tabletter. Och det är enligt Lennart Heine inget problem för hans personal att avgöra om så är fallet.
- Det handlar om erfarenhet och kompetens och det har vår personal, men någon hundraprocentig säkerhet finns det ju aldrig inom vården, säger Lennart Heine.
Reglerna för vem som ska få vård eller inte verkar komplicerade och gränserna något svävande. Först räknar Lennart Heine upp flera tillstånd som kräver vård, men det är vård som inte kan ges på beroendeenheten.
- Vi ska sortera och konstatera, säger han och kommer in på det faktum att även kraftigt berusade personer kan behöva vård för den risk att de kommer i ett tillstånd av delirium.
- Det har hänt att personer dött i en fyllecell. Visst finns det en liten högre risk att folk kan fara illa på grund av våra kriterier. Men våra begränsade resurser har tvingat oss att höja ribban, konstaterar han.


<B>"Vården ska ske på ett sjukhus"</B>

NORRKÖPING
- Vården av berusade personer ska ske inom sjukhusets ram och inte hos polisen.
Det säger Ewa Kindstrand, informationsansvarig på Beroendekliniken i Linköping, där man fortfarande har kvar sex tillnyktringsplatser.

- Om polisen har gjort bedömningen att någon behöver vård och omhändertar en person enligt lagen om vård av berusad, Lob, så ska den personen tas in. Vi gör sällan en annan bedömning, säger Ewa Kindstrand.
Hon anser att polisen har begränsade möjligheter att ansvara för en kraftigt berusad person i deras fylleceller.
- De har inte de kunskaperna, säger hon och förklarar att omvårdnadsbiten är mycket viktig och att det inte alltid handlar om medicinsk vård i den bemärkelsen.

Medicinsk vård
För riktigt nedgångna personer kan det vara värdefullt att få komma in på tillnyktring och ur ett längre perspektiv kan det visa sig även handla om medicinsk vård.
- Hade de inte passerat oss kanske det inte kommit fram hur dåligt de mår både somatiskt och psykiskt, förklarar hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om