Projektet som har fått namnet ”Smarta savanner” leds av Johan Bergenäs, Stimson Center/Linköpings universitet och professor Fredrik Gustafsson, Linköpings universitet.
I ett pressmeddelande skriver man att djur- och miljöskyddsorganisationer gör ett otroligt arbete för att möta de utmaningar som den nuvarande krisen för med sig.
– Ensam är dock inte stark och vårt bidrag till kampen är att samla ett brett konsortium av teknik och säkerhetsaktörer från de statliga, privata och akademiska sfärerna, säger Johan Bergenäs.
Projektet startar i naturreservatet Ngulia i Kenya där beprövad teknik och träning som passar parkvakter kommer att användas i form av smarta telefoner, nyutvecklad mjukvara, sensorer och radar. Tekniken provkörs också i Kolmårdens djurpark innan den levereras till slutanvändarna.
– En liten smart telefon med välutvecklad mjukvara kan göra stor nytta för att förhindra den pågående slakten av noshörningar och elefanter. När väl den plattformen är på plats bygger vi på med radar och sensorer. Vi kommer att till största delen utnyttja standardhårdvara men genom den innovativa programvaran vi utvecklar ger vi parkvakterna kostnadseffektiva och hållbara verktyg för både viltvård och bekämpning av tjuvskytte, säger professor Fredrik Gustafsson.
Man nämner att ett kilo noshörningshorn på den svarta marknaden kan säljas till ett pris runt 65 000 amerikanska dollar och att den illegala handeln med djur och växter uppskattas vara större än den illegala handeln med vapen, diamanter, guld och olja.
Projektledarna framhåller att 2014 var ännu ett katastrofår för noshörningar och elefanter och att dessa snabbt går mot utrotning. Enligt FNs generalsekreterare, regeringar och oberoende analyser har samband mellan tjuvskytte, illegal handel, transnationella kriminella grupper och finansiering av terrorism påvisats. Eftersom djur och natur är centrala delar i Afrikas möjlighet att attrahera turister anser man att tjuvskytte också är en fråga om socio-ekonomisk utveckling för många länder, däribland Kenya. 15 procent av landets BNP uppges komma från turismen.
– Parkvakterna börjar i dagarna arbeta med de nya produkterna i fält. Om allt fortskrider som vi tänkt kan vi även ha en radar och en del sensorer på plats i parken någon gång efter sommaren, säger Fredrik Gustafsson.