Den 7 september 2022 klockan 20:30 går ett larm på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Ett fönster till det kontorsutrymme som angränsar till myndighetens journalarkiv krossas och en eller flera personer tar sig olovligen in genom fönstret för att sedan i aktuellt kontorsutrymme stjäla bärbara datorer, mobiltelefoner och mobiltelefonskal.
Ingen vet med säkerhet om tjuvarna också fick med sig känsliga journaler som låg framme vid skrivborden i lokalen det gjordes inbrott i. "Personalen uttrycker att de inte tror att någon journal stulits utifrån att de framliggande journalerna föreföll orörda", skriver utredaren av händelsen i en internutredning som gjordes efter inbrottet.
Att ha känsligt material framme bryter mot myndighetens egna föreskrifter. "Känsligt och mycket känsligt material i original ska förvaras inlåst i säkerhetsgodkänt förvaringsutrymme enligt arkivlagen (säkerhetsskåp eller motsvarande). Även arbetskopior av originalhandlingar ska låsas in då arbetsplatsen lämnas för att skydda informationen mot obehörig åtkomst", står det i föreskrifterna. Av utredningen framgår det att personalen hade lite varierande bild av vad som gäller.
Internutredningen riktar också kritik mot hur det gick till efter att inbrottet upptäcktes. Den väktare som var på plats först efter inbrottet gav klartecken till att städa brottsplatsen och därmed var nästan alla tecken på inbrott undanröjda.
"Endast tack vare en medarbetare som fanns på plats i journalarkivet tidigt på morgonen, kunde utredaren få en bild av hur platsen för inbrottet såg ut. Detta gjordes genom att denna medarbetare tog ett foto av aktuellt fönster där inbrottet ägde rum. Väktaren var den som tillät städarna att städa, det var inte medarbetarna som tillät detta ske, men dessa avstyrde heller inte städningen", står det i internutredningen.
Det inträffade bedöms som en incident av allvarlighetsgrad 2. Det innebär enligt myndighetens egna mått "en incident som bedöms ha särskilt allvarlig inverkan på myndighetens säkerhet eller medföra omfattande negativ publicitet för myndigheten".
Internutredaren föreslår flera åtgärder för att det inträffade om möjligt inte ska hända igen. Bland annat föreslås att skalskyddet stärks. Men också att personalen följer de styrdokument som säger hur journaler ska hanteras.