Det har redan gjorts en del med utemiljön i Klockaretorpet men mer ska det bli, utlovar kommunen som den här eftermiddagen finns på plats i parken. I dialog med unga i området har de kommit fram till flera satsningar som ska göra parken mer inbjudande att vistas i. De äldre barnen på skolan har framför allt lyft att de vill ha sittytor att hänga med kompisar på.
– Det har vi tagit fasta på och ska bygga ett stort generöst trädäck här, säger Carolina Olsson, landskapsarkitekt på kommunen.
I ett konstprojekt men namnet Frirum har konstnären Ruben Wätte och en grupp ungdomar tagit fram en planering för en ny mötesplats i parken. Utgångspunkten där har varit att lyfta unga tjejers plats i det offentliga rummet.
– De har fått välja ut en plats och sen fått komma med idéer. Hur vill de att den ska se ut och vad ska den innehålla? Sen har konstnären omsatt det i en konstnärlig gestaltning. Det vi ska göra är att förstärka en höjd och på den ska det vara sittplatser och så ska den vara belyst. Det ska var en plats där alla kan känna sig fria och trygga, säger Carolina Olsson.
Det görs också en satsning på lekplatsen som idag är undanskymd.
– Vi ska skapa ett lekstråk är tanken, som ska sträcka sig från den befintliga lekplatsen och upp i naturområdet här. Där i skogsdungen finns unika isräfflor i berget, och tanken är att ta upp det temat i leken.
Isräfflorna skapades i slutet av istiden genom att sten som satt infruset i isens bottendelar repade berggrunden när den drog sig tillbaka.
Totalt satsar kommunen fem miljoner på olika förbättringar i området och allt ska vara klart till sommaren 2024.
– Det är viktigt att de som bor här att känna sig sedda, vilket de gör när man satsar på fina utemiljöer, säger Anna Kanervo, stadsdelsutvecklare på Hyresbostäder.
– Det är extra roligt att man satsar på ett tjejer ska vilja vara här och känna sig trygga.
Karin Karlsson, boende i Klockaretorpet, går förbi och tittar intresserat på det nya gym som dykt upp i parken.
– Jag har sett på Facebook om någon satsning på trygghet och jämställdhet, och jag har själv efterlyst ett utegym faktiskt.
– Det är jättepositivt att de satsar i det här området, för det har ju lite dåligt rykte, säger hon.
Det hon tittar på är tillfälligt gym som under fem veckor ska skapa statisk över hur redskapen används.
– Det finns sensorer på varje maskin som ger oss möjlighet att mäta hur mycket maskinerna har varit igång, vilken som varit populärast, vilken dag och när på dygnet de används. Sen gör vi också en enkätstudie där vi försöker fånga upp vem användaren är, hur gammal man är, om man är man eller kvinna, om man bor i närheten och om man har tränat tidigare, säger Mattias Björkman, area sales manager på Omnigym.
Dock kommer det inte bli ett utegym just på den här platsen, säger Carolina Olsson.
– Jag vill slå ett slag för kommunens satsning på Borgsmo IP som ligger en kilometer härifrån. Där har vi nyss byggt en ny konstgräsplan och så finns det ett helt nytt utegym med ungefär de här redskapen. Det är även tillgängligt för de som sitter i rullstol, säger hon.
Syftet med Omnigym är mer att det ska hända något kul i parken, och att det ger kommunen ett tillfälle att titta på deras redskap och se hur människor uppfattar dem.
– Det blir kunskap vi kan ta med oss till andra satsningar vi gör.