Tjejer mår sämre än killar på både grund- och gymnasieskolan. Även om båda grupperna upplever att hälsoläget försämras på gymnasiet. Mellan 13 och 19 procent av tjejerna berättar att de dagligen har ont i huvudet, nacke, axlar. Nästan en fjärdedel av tjejerna upplever dagligen oro eller ångest och att de har sämre självförtroende än killarna visar också enkäten.
– Vi försöker jobba med detta. I ett projekt på De Geergymnasiet arbetar just nu två psykologer med att förebygga ohälsa. De har även utarbetat en handlingsplan för att motverka självmord, säger Monika Sannebrink enhetschef för centrala elevhälsan och skolhälsovården i Norrköping.
Det problem som elevhälsan/skolhälsovården upplever just nu är att det är fullt överallt och att det är svårt för dem som behöver hjälp att få det, enligt Sannebrink.
– Skolans sköterskor och kuratorer hanterar ärenden som egentligen skulle hanteras på Ungdomshälsan, som i sin tur hanterar ärenden som skulle hanteras av BUP, konstaterar Monika Sannebrink.
För att försöka möta den ökande ohälsan bland unga, har elevhälsan/skolhälsovården fått utökad personal.
– Jag har anställt flera skolsköterskor på gymnasiet och resurserna på Ungdomshälsan har utökats med en kurator. Men det är fortfarande en månads väntetid för att få komma till en kurator, säger Monika Sannebrink.
Det är Region Östergötland som tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland och länets kommuner har genomfört webbenkäten ”Om mig” bland eleverna i årskurs 8 samt i gymnasieskolans årskurs 2. Enkäten består av ett 50-tal frågor som handlar om vänner och familj, hälsa och livsstil, alkohol och tobak, skola och fritid.
– Syftet med enkäten är att göra ungdomarna delaktiga i frågor som rör de själva och ge en verklighetsnära bild av deras hälsa och livsstil, säger Emma Hjälte, som är Region Östergötlands samordnare för "Om mig".
Enligt enkäten mår de allra flesta ungdomar bra, har vänner och relationer som fungerar. Flertalet upplever också att de har stöd hemifrån av sina föräldrar. Men tjejerna sticker ut negativt. De upplever oftare negativa känslor som stress, oro och ledsamhet.
De ungdomar som har fått tolka resultaten förklarar könsskillnaderna med att tjejer oftare känner att de inte duger och har högre krav på sig själva. De trodde också att tjejer har lättare att dela med sig av hur man mår medan killar inte vill visa sig svaga.
Undersökningen är tänkt att genomföras tre år i rad för att sedan utvärderas.