Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjänstemän tar skolchefer i örat

"I vissa fall har cheferna inte helt förstått sitt kommunala uppdrag utan ställt det mot det uppdrag man får av staten varvid det ekonomiska målet inte har prioriterats."
Konstateras det i underlaget till åtgärder för att nå 0-resultat i grundskolorna, som nu ska upp på barn- och ungdomsnämnden.

NORRKÖPING2005-06-13 06:00
Skrivningen i ingressen måste rimligen anspela exempelvis på, att rektorer ansett sig böra följa skollagen - när de anslagit mer pengar till t ex elever med behov av särskilt stöd än vad de haft budgetmedel till.
Men uppdraget att hålla budgeten är, slås det fast i skrivelsen till nämnden, "överordnat alla andra uppdrag".
Frågan om vägen till 0-resultat ska upp på barn- och ungdomsnämndens sammanträde i morgon.Den har dominerat hela våren och fått sin mesta tillspetsning i den neddragning med 180 tjänster på skolorna, som genomförs till höstterminen.
Och som, av alla tecken att döma, kommer att fortsätta. Elevantalet i grundskolorna beräknas nämligen fortsätta sjunka fram till år 2009.

Tre faktorer
Av beslutsunderlaget framgår hur tjänstemännen på utbildningskontoret, och då givetvis med ledande politikers goda minne, ser på problematiken.
Det noteras att det är tre faktorer, som påverkar olika skolenheter när det gäller det här årets budget. Underskottet från 2004 på 19 milj kr (överkostnader som måste avlägsnas), det minskade elevantalet (som ger mindre pengar) och så det nya resursfördelningssystemet (som medfört en viss omfördelning mellan skolorna).

Intern revision
En extern konsult från revisionsbyrån Öhrlings Pricewaterhouse Coppers har gjort en ekonomisk genomgång av Matteusskolan, Hultdalsskolan och Silverdansen (redovisad i Folkbladet). Samtidigt har också en intern revision genomförts på nio enheter, av personal från utbildningskontoret.
De flesta cheferna hade, bedöms det där, inför år 2004 planer för hur ekonomisk balans skulle uppnås. Men alla hade sedan inte "den kraft som behövts för att genomföra de tänkta åtgärderna".

Gruppstorlekar
Av rapporterna framgår generellt att man på de aktuella skolorna måste "se på antalet undervisningsgrupper och deras storlek", vilket ju i det här sammanhanget inte gärna kan betyda något annat än att de måste göras större.
Nu har man i varje fall kommit såpass långt på skolorna som till att göra upp en budget i balans för i år. Men den svårare delen återstår: Att också genomföra alla de åtgärder, som krävs för att verkligen nå detta 0-resultat.
Som beslut i barn- och ungdomsnämnden föreslås ekonomiuppföljningar varje månad för varje område, och särskilda redovisningar för en del enskilda skolor.
Ett viktigt led på besparingsvägen är att nyckeltal ska tas fram, det vill säga jämförelsetal mellan områden och enheter. Så t ex behövs nyckeltal för sådant som personaltäthet, totalkostnad för elev och barn, andel behöriga lärare, andelen förskollärare m m. Bärande tanke är här, att det ska vara likvärdigt mellan olika enheter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om