Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjäderns framtid hotas i Kolmårdens skogar

Sedan 1993 har Norrköpings kommun inventerat tjäderspelen i Kolmårdsskogarna och kommit fram till att de har blivit färre på senare år.

En tjädertupp bröstar upp sig för att skrämma sina konkurrenter och imponera på honfåglarna. Den här synen har blivit allt mer sälsynt på senare år enligt Norrköpings kommunekolog.Foto: K Wothe/Scanpix

En tjädertupp bröstar upp sig för att skrämma sina konkurrenter och imponera på honfåglarna. Den här synen har blivit allt mer sälsynt på senare år enligt Norrköpings kommunekolog.Foto: K Wothe/Scanpix

Foto:

NORRKÖPING2007-07-09 06:00
Problemet har flera aspekter. Dels kan det innebära att fågelarten blir sällsynt. Men tjäder är också en paraplyart som speglar hur andra arter i skogarna mår.
Tjäder är tillsammans med älgen blivit en symbol för skogarna i Norden. Under 1900- talet har tjäderantalet minskat med 70 procent i Sverige.
Trots det är Sverige ett av de fyra länder som står för merparten av tjäderpopulation på den europeiska kontinenten.
Men på senare år ha antalet tjäderspel minskat i Jönköping, Norra Skaraborg, men också nu i Kolmårdsskogarna.
- Trenden är rätt allvarlig och konsekvenserna kan bli att tjäderspelen blir färre och mer utspridda, säger kommunekolog Kaj Almqvist

Färsk rapport
Han har, tillsammans med kollegan Jonas Edlund, sammanställt en rapport som visar att tjäderspelen blir alltmer sällsynta i Kolmårdsskogarna.
Dock menar Kaj Almqvist att det inte är ett nationellt problem. I Norrland och Sörmland förekommer tjäderspel på samma sätt som tidigare.
En orsak till minskningen är rovdjur som äter upp fåglarna och vildsvin som äter upp äggen. Men även skogsbruket tror Kaj Almqvist är ett problem för tjäderspelen.
- Tjädern behöver all sorts skog för att hitta olika sorters mat. Hugger man ner för mycket av den gamla skogen blir det mycket ungträd, berättar Kaj Almqvist.
Att tjäderspelen blivit sälsynt har även en annan dimension. Tjädern är en paraplyart, vilket innebär att den har stora krav på den miljön som den vistas i.
Det innebär att tjädern blir som en spegel för hur andra arter kan förväntas må i miljön.
- I en likformig skog gynnas bara vissa arter. Därför är det viktigt att bevara all sorts skog. Både ungskog, gamal skog och lägre träd, säger Kaj Almqvist.

Annan åsikt
Skogsförvaltare Anders Holmberg på Lösing är dock av en helt annan mening om tjädern. Han tror inte att skogsbruket spelar någon roll.
- Tjäderspelen går upp och ner och spelplatserna ändras. Just nu så har det varit färre men samtidigt så har vildsvinen ökat dramatiskt. Grisarna är den stora boven och det handlar om att få en balans mellan tjäder och vildsvin, säger Anders Holmberg.
Anders Holmgren håller med om att tjädern behöver blandad skog men menar att skövlingen av skog inte är omfattande.

Sparar gammelskog
- Vi ser alltid till att ha gammelskogen kvar. När vi hugger ner träd gör vi det med en 100-årig omloppstid. Vilket innebär att träden hinner bli 100 år innan vi hugger ner dem igen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om