Titta - han snackar

- De här praktiska övningarna hos djuren i Kolmårdens Djurpark är mycket värdefull och ger hela vår utbildning ett stort mervärde. Att vi dessutom är första kullen och därmed pionjärer på den här utbildningen gör det hela extra roligt!
Det säger Maria Hellgren, 22, från Norrköping som är en av de 23 elever, i det unika samarbetet mellan djurparken och Linköpings universitet, som handlar om en internationell mastersutbildning i tillämpad biologi.

Kolmårdens Djurpark och Linköpings universitet har startat ett unikt samarbete med en mastersutbildning i tillämpad biologi. Den här veckan har studenterna praktiska övningar i djurparken och här får Maria Hellgren från Norrköping, en lektion om delfinernas läten av zoolog Mats Amundin från djurparken.
FOTO: JANNE FORSBY

Kolmårdens Djurpark och Linköpings universitet har startat ett unikt samarbete med en mastersutbildning i tillämpad biologi. Den här veckan har studenterna praktiska övningar i djurparken och här får Maria Hellgren från Norrköping, en lektion om delfinernas läten av zoolog Mats Amundin från djurparken. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-11-20 06:00
Att kursen är internationell innebär att utländska elever finns med och den första kullen innehåller fem utländska elever, från bland annat Polen och Kenya.
Utbildningen är i full gång och igår gästade eleverna djurparken och bland annat ingick ett besök i delfinariet, där zoologen Mats Amundin berättade för eleverna om deras språk.

Spelar in delfinljud
- Vi spelar in delfinernas ljud via en hydrofon och kan på datorskärmen se deras olika läten, berättade Mats Amundin. Och det är så att varje delfin har ett eget unikt läte, som gör att vi ser på datorns upptagning vem av delfinerna som ljudet kommer ifrån.
- Det är en lika säker identifiering som fingeravtryck på människor.
- Angående samarbetet med Linköpings universitet känns det här som ett avstamp för olika former av samarbete och som förhoppningsvis ger oss avkastning via mer forskning och kompetens i framtiden.

Vill till Afrika
Maria Hellgren lyssnade uppmärksamt på Mats Amundins föreläsning om delfinernas läten, som han är expert på efter många års forskning. Men det är inte i Kolmårdens djurpark som Maria ser sitt framtida drömarbete:
- Min absolut största dröm är att få komma till Afrika och studera och forska om vilddjuren på savannerna, bland annat de stora kattdjuren.
- Men att få jobba exempelvis här på Kolmårdens Djurpark bland alla dess vilda jur är också något som verkar mycket intressant och lockande, med tanke på alla djur som finns här.

<B>+ Har du något projekt på gång inom din utbildning?</B>
- Ja, alla eleverna är med i olika forskningsprojekt och min grupp ska studera hårstrukturen hos renar och rådjur och den forskningen gör vi här i Kolmårdens Djurpark.

<B>+ Varför fastnade du för den här utbildningen?</B>
- Jag är uppväxt på landet utanför Norrköping och vi har hästar, kor och andra djur hemma och djur har alltid varit mitt stora intresse. Däremot inte att bli bonde, eftersom jag vet hur mycket jobb man får lägga ner och hur få helger man har ledigt.
- Men efter mina på på De Geergymnasiets naturvetarlinje, tänkte jag först försöka bli veterinär, men ändrade mig och nu känns den här utbildningen som ett mycket bra alternativ.

Efter "delfinshowen" igår, fortsatte eleverna till ett laboratorium där man bland annat fick studera ben och kranier från både rovdjur och gräsätande djur.
- Idén till den här nya utbildningen kommer ursprungligen från universitet, men nu har vi gemensamt kommit överens om upplägget av utbildningen och jag kan berätta att intresset från att komma in på den här mastersutbildningen var stort från studenternas sida, säger Mats Amundin.

Julkrubba i januari
Angående Kolmårdens Djurpark ligger den annars i vinterdvala just nu, när det gäller allmänhetens besök.
- Den enda dagen vi har öppet i vinter är den 6 januari då vi arrangerar den traditionella julkrubban och då har vi även delfinshower, berättar Sylvi Bohlin från djurparken. Och då är det fri entré till allting.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om