Oskar Lindvall som är utbildad bild- och medielärare och som läst Lunnevads konstlinje arbetar till vardags på De Geergymnasiets estetiska program. Han är aktiv konstnär sedan 2008, med ateljé i Hallarna i Norrköping.
Med kort varsel fick han erbjudandet att ställa ut i Konstforums nya lokal centralt i Norrköping, vilket han stolt nappade på. De flesta av målningarna kom till under jullovet och nu i januari. En målning, "Hej", känns igen från utställningen på Galleri 7 B 2020.
– Det är måleri i blandteknik. Akryl, tusch, kritor, sprejfärg, säger Oskar Lindvall och visar runt bland halvabstrakta målningar, med stora, mjuka former, i färger som rosa och gult.
Man kan ana inspiration av Munchs "Skriet" i verket "Fasa". Inspirationen i övrigt kommer från samtida måleri, gatukonst och serievärlden, inte minst seriealbumet "De torra tårarnas furste", en fantasyserie som utspelar sig i en parallellvärld med magiska masker. Miljön är en medeltida stad med drag av Venedig, där skulpturala saker sticker upp ur vattnet.
Lindvall arbetar med lager på lager. Han vill inte ha det för polerat och "duktigt", då målar han över det, för att sedan karva fram det. Han arbetar med spatlar, spackelverktyg, skrapar och lägger på färg.
Utställningstiteln "Norrköpingssonen", på hans största soloutställning i karriären, har valts av flera anledningar. Den första tanken när han fick möjlighet att ställa ut i en så stor fin lokal var att göra något stort och maffigt, med en riktig titel, inte bara "Nya tavlor". En riktig konstnär kanske ska ha lite storhetsvansinne, vara megaloman, tänkte han, och fick fotografen Niclas Fasth att ta en bild på honom på en tron i ateljén.
En kaxig bild på någon som i verkligheten inte alls är en kaxig person. Titeln är också en blinkning till den lokala twittraren Mats Huhtamaa, som glatt utropar "Norrköpingssonen"! varje gång IFK gör mål, oavsett bakgrund på spelaren.
– Då tänkte jag att då kan jag också få vara Norrköpingssonen, för jag tycker att Norrköping är en fantastisk kulturstad, säger Oskar Lindvall som växte upp söder om Linköping men ofta åkte till Norrköping som ung för att det hände mer här.
– Man kan se det som en hyllning till Norrköping som stad, fortsätter Lindvall som hoppas att kulturen inte ska ta stryk i bistra tider.