Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tips som kan rädda julen

NORRKÖPING
Adventsljusen lyser upp mörkret i juletid. Men det finns faror med det vackra. Varje år inträffar ett par tre bränder i Norrköping som beror på bortglömda stearinljus. Brandvarnare och hemförsäkring är något ingen borde vara utan, menar brandingenjör Ulf Lago i Norrköping.

Undvik dekorationer runt levande ljus. Och skaffa en brandvarnare, gärna med ett lite dyrare batteri som räcker i tio år. Det är två säkra tips från brandingenjör Ulf Lago.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Undvik dekorationer runt levande ljus. Och skaffa en brandvarnare, gärna med ett lite dyrare batteri som räcker i tio år. Det är två säkra tips från brandingenjör Ulf Lago. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2001-12-14 00:00
Tiden före jul är en stressig tid då det är lätt att glömma bort tända ljus. I fredags kväll kom årets första brand relaterad till bortglömda ljus, i en lägenhet på Smedjegatan. Branden självslocknade, men köksbordet där ljusen stått blev förkolnat och lägenheten blev rök- och sotskadad.
- Det är tråkigt att få julen förstörd på det sättet, säger brandingenjör Ulf Lago.
Det klassiska är att larm kommer vid tio-elva-tiden på förmiddagen, när folk gått hemifrån. Kvar står ljus tända till frukosten, bortglömda i morgonbrådskan. En annan klassiker är larm vid 18-19-tiden på kvällen, när folk kommit hem och tänt ljus till fikat.
Det finns några enkla råd för att undvika tråkigheter.
- Mycket dekorationer är inte bra. Och undvik träljusstakar, säger Ulf Lago.
Man ska tänka på var man placerar ljusstaken. Står den bakom en gardin är det lätt hänt att det tar eld i gardinen.
Lita inte på självsläckande ljus eller de slags rör man trär över ljusen som ska släcka lågan. Rören kan bli för varma och antända dekorationer. Och rör med lock som snäpper till kan klippa av veken så den flyger i väg och antänder något. Det enda pålitliga är att blåsa ut ljusen, säger Ulf Lago.
En brandvarnare borde finnas i varje hem, menar Ulf Lago. Satsa gärna på ett lite dyrare batteri som räcker länge, säger han och tipsar om ett batteri som håller i tio år, ett batteri som finns att köpa t ex hos Clas Ohlson. När det är dags att byta batteri är det också dags att byta brandvarnar.
- Man ska inte ha en brandvarnare mer än i tio år. Efter det kan man inte bara säker på att de funkar som de ska.

<b>Så släcker du elljusstaken</b>
Och så till något som många nog inte vet:
Släck inte elljusstaken genom att skruva lite på en av glödlamporna. Det kan uppstå värmeutveckling i glappkontakten, med brandrisk som följd. Samma gäller julgransslingor. Släck med strömbrytare eller dra ur sladden, för att vara på den säkra sidan, råder Ulf Lago.
En bra idé kan vara att skaffa en timer. För ofta är det samma tider varje dag man vill ha ljusstaken tänd. Och använd rätt lampor i adventsljusstaken, är de för starka kan det bli för varmt.
Sist men inte minst:
- Se över hemförsäkringen om du inte gjort det tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om