Förundersökningen, som svällt flera gånger om, har pågått i snart tre års tid. Fyra män har nu åtalats, av åklagarparet Gunnar Stetler och Jan Axelsson från Riksenheten mot korruption.
Det som här framförs är åklagarens version, vad de åtalade sagt i polisförhören återkommer vi till. Vid kvarstadsförhandlingen förra våren nekade de till all brottslighet.
I centrum för gärningsbeskrivningen står förre fastighetschefen och en Norrköpingsföretagare. Dessa båda är också gamla goda vänner. Vi kallar här företaget ifråga för N-företaget.
Stora byggenDen huvudåtalade var fastighetschef på Kriminalvården åren 2005-2010. Under den tiden beslöts och projekterades ett antal stora fängelsebyggen - bland annat i Östersund, Haparanda och Härnösand. Ett häktesprojekt i Sollentuna ingick också.
Dessa, och även andra, projekt tillgick på i princip samma vis. N-företaget slöt först avtal med olika firmor, där det ingick miljonprovisioner om N-företaget skulle lyckas få Kriminalvården att ge jobben åt dessa firmor.
Detta var ju då också just vad Kriminalvården gjorde - genom Norrköpingsföretagarens gode vän fastighetschefen, som såg till att de där jobben gick åt rätt håll.
Det skedde då utan upphandling. Jobben, som handlade om projekteringar, gick på flera hundra miljoner.
Stora provisionerDe anlitade företagen betalade in avtalade stora provisioner - varefter dessa, enligt åklagaren, delades mellan de båda goda vännerna.
Som stöd anför åklagaren, att N-företaget "i allt väsentligt" är okänt på fastighetsmarknaden. Det saknar webbsida och har just inte haft någon omsättning, utöver den som kan direkt knytas till Kriminalvårdens projekt.
Två företagare, från Skåne respektive Nynäshamn, har åtalats för att till N-företaget ha betalat in de stora belopp som enligt åklagaren är mutor.
Skåne-företagaren drev en arkitektfirma. Med den träffade fastighetschefen - utan upphandling, och trots att ramavtal slutits med helt andra bolag - i början av 2006 ett avtal om generalkonsultuppdrag för projektering av anstalter i Haparanda och Östersund. Enbart dessa avtal var värda flera hundra miljoner.
Fortsatte sedanSom provision till N-företaget utbetalade arkitektfirman sedan 10 miljoner.
Fastighetschefen fortsatte sedan att anlita firman, till nya betydande belopp. När han gick i pension i början av 2010 fortsatte han som konsult för både arkitektfirman och kriminalvården.
Avsikten var, att han från firman skulle få en konsultersättning på summa fem miljoner. Men inom några månader satt han i stället häktad.
En affär av samma slag förekom tidigare, när den huvudåtalade ännu var fastighetschef på Rikspolisstyrelsen. Då handlade det om lokaler i det s k Tornet i Linköping. N-företaget uppträdde där i samma roll som senare i samband med Kriminalvården.