Tio sägs upp från Campus
Cirka 10 anställda vid Campus Norrköping kommer att varslas om uppsägning. Det står klart, sedan det visat sig att Linköpings universitet, där Campus Norrköping ingår, fått ett underskott på hela 47 miljoner i bokslutet för år 2003.
Campus Norrköping har råkat i ekonomiska bekymmer, sedan den tekniska högskolan har för stor bemanning med tanke på antalet studenter och nu tvingas man säga upp ett 10-tal anställda. FOTO: PETTER ANDERSSON
Foto:
För stor bemanning
Det i hela landet vikande intresset för teknisk utbildning har slagit hårt mot Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) i Norrköping som nu måste banta med ett 10-tal tjänster.
- Vi har helt enkelt inte växt lika starkt som planerat inom den tekniska utbildningen, säger informationschef Lars Holberg. Vi har ett system där pengarna kommer direkt med studenterna och det har slagit hårt mot ITN.
<B>+ Finns det risk att Campus Norrköpings framtidssatsning kommer av sig?</B>
- Nej, inte alls, säger Lars Holberg. Campus Norrköping är i övrigt på stark frammarsch och vi kommer att fortsätta utveckla den redan i dag starka forskningssatsningen i Norrköping.
Universitetet har gjort lika stora underskott tidigare, 1998 och 1999 var underskotten 59 respektive 54 miljoner. Men det var planerade underskott med bakgrund i utbyggnaden av Norrköping. Årets underskott är mer strukturellt bekymmersamt betonar universitetsledningen.
Dyra personalkostnader
Det är framför allt personalkostnaderna som ökat kraftigt (109 miljoner kronor) det gångna året. Fördyrade pensionsavsättningar är en viktig förklaring. En budgeterad ökning med 14 miljoner kronor, blev i slutänden en ökning med drygt 40 miljoner.
- Sena, otydliga och delvis felaktiga besked från Statens Pensionsverk har bidragit, men det har också brustit i vår egen uppföljning när det gäller konsekvenser av de nya pensionsavtalen, konstaterar Mille Millnert.
Mille Millnert avvisar tanken på en generell osthyvel eller allmänt anställningsstopp.
Vill gasa och bromsa
- Det är viktigt att vi klarar att bromsa och gasa på samma gång. Vi måste våga prioritera och vi måste kunna genomföra satsningar samtidigt som vi sparar och genomför nödvändiga nedskärningar där det inte finns intäkter.
- Det här är en process som redan inletts i min dialog med prefekter och enhetschefer och jag räknar med att vi under de närmaste månaderna ska kunna identifiera var vi har övertalighet med hänsyn till intäkterna.