Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tio år med Arbetets museum

NORRKÖPING
- Arbetets museum är ett av få trevliga museer jag känner till, eftersom det inte har en massa stulna saker att visa upp, som många andra museer.
Den bredsidan levererade författaren Sven Wernström, en av många gäster vid museets 10-årsjubileum på lördagen.

I hissen upp till debatten om Arbetets museums verksamhet, möttes nye ordförande för Stiftelsen Arbetets museum, Erland Olausson från LO, till vänster, och museichefen Anders Lindh.
FOTO: JANNE FORSBY

I hissen upp till debatten om Arbetets museums verksamhet, möttes nye ordförande för Stiftelsen Arbetets museum, Erland Olausson från LO, till vänster, och museichefen Anders Lindh. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-12-17 00:00
Ett jubileum som bland annat innehöll en stundtals het debattstund om vad man ska ha Arbetets museum till.
- Angående stulna föremål, ligger det säkert något i det i vissa fall för de stora samlande museerna, menade museolog Kajsa Ravin, men både på dessa och andra museer finns det så mycket mer verksamhet.
Debatten handlade bland annat om, mer lokala inslag samt nyskapande och museichefen Anders Lindh betonade vinkeln "underifrånperspektivet".
Mycket bra debattledare var Marie-Louise Kristensson från Radio Östergötland, förutom fadäserna att hon "döpte om" några i panelen.
- Vi har velat och vill lyfta fram arbetsgrupper som städerskor, undersköterskor och vårdbiträden, men givetvis mycket annat och vi har fortfarande en lång väg att vandra. Det här museet fyller tio år medan många andram museer är både 100 år och äldre.
- Angående lokala utställningar, är vi faktiskt ett nationellt museum, utan några kommunala bidrag, och ska därför också ha en i princip nationell och internationell prägel på våra utställningar.
Trots brinnande julhandel, kom det en hel del besökare under jubileumsdagen, som bjöd på ett digert program med hela 14 olika programpunkter.
- Vi har försökt få ihop ett jubileumsprogram, där något passar för alla, menade museichefen Anders Lindh, och med tanke på julklappsruschen ute på stan är jag nöjd med antalet besökare idag.
Totalt under de 10 ångna åren har cirka 1,5 miljoner besökare gästat Arbetets museum i Norrköping.

<B>? Är det någon speciell utställning du är nöjd med under åren?</B>
- Det är i så fall "Se upp för ridån" en stor publiksuccé vid gjorde tillsammans med Östgötateatern, där vi lyfte fram alla de olika arbetsgrupper som finns på en teater. Dessutom är jag mycket nöjd med "Arbetets musik" som pågår just nu och som av publiken röstats fram som den bästa utställning vi haft.

<B>? Och den sämsta?</B>
- Hmmm, det vill jag nog inte nämna någon, för då skulle vissa ansvariga personer bli lite ledsna, ler Anders Lindh urskuldande.

<B>? Vad vill du satsa på i framtiden?</B>
- Gärna ungdomar från universitetet, folkhögskolorna och gymnasier, som får tillgång till en experimentscen här på museet, där de får gestalta framtidens arbete och arbetsliv.
- Det är en dröm jag har. Verklighet är dock en kommande jämställdhetsutställning, som heter "Kärlek, makt och systerskap", som öppnas den 8 mars, då internationella kvinnodagen fyller 30 år.
- Vidare kommer vi att få hit en utställning om mänskliga förflyttningar, kallad Migration, Work, Identity, som visas på sex europeiska museer, där Arbetets museum i Norrköping är ett.
Bertil Jedeskog, från styrelsen för Arbetets museums vänner passade på att dela ut en mängd priser till besökare. I tipstävlingen för vuxna fick Margaretha Berge Norén, Sarah Åkesson och Birgitta Holmberg pris och i barntävlingen Clara Hedenqvist, Maria Berge och Jakob Frödén.
I omröstningen "Bästa utställningen genom åren" föll valet på "Arbetets musik" och priserna gick till Anna Christina Sundgren, Martha Johansson och Birgit Lenholm och angående en drömutställning vanns priset av Sarah Åkesson med följande förslag:
"Att man gör en utställning om kändisskap, kändisars betydelse för ungdomars identitetsskapande och tankar om framtiden. Olika media, TV, tidningar och musikbranschen och deras roll kan vara en aspekt liksom önskan att bli känd".
Många kändisar deltog i jubileumsaktiviteterna, som landshövding Björn Eriksson, underhållande Berit Malmqvist, skrivande Sven Wernström och ritande Ulf Lundkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om