Konstnären Ida Pettersson, i dag bosatt i Stockholm, är uppvuxen i Krokek som ligger i närheten av de Kolmårdsskogar dit naturväsendet Tintomara tar sin tillflykt i romanen.
Konstverket vid Klingsborgsskolan är i tre delar: Tintomaras följeslagare, fem blanka bollar med en yta av rostfritt stål, Tintomaras spegel, en damm i Kolmårdsmarmor, och så den stora vita Tintomaras gömma, i fiberbetong, som man kan gå in i.
– När jag skulle göra den här gestaltningen gick jag tillbaka till mina hemtrakter, och gick runt där i marmorbrottet och började bygga narrativet kring skulpturerna, säger Ida Pettersson.
– Det var roligt att jobba med just Tintomara eftersom det passade bra i högstadieskolan, för boken handlar mycket om identitet. Tintomara är en blandning av en man och en kvinna, natur och kultur och gott och ont, samtidigt.
Om Tintomaras gömma säger Ida Pettersson att ungdomar behöver en trygg plats, en typ av skydd. Den är utformad som en vril, en utväxt på träd som man brukar göra skålar av.
Vid upphandlingen av den offentliga gestaltningen var Petterssons förslag det som vann. Utsmyckningen var också elevernas val.
– Den är fin, den gör att skolan blir finare, säger Shoog Al Shamary, 14, från elevrådet.
– Det är ett fint budskap, säger Natalie Hanna.
Klingsborgsskolan är byggd på 1950-talet. Mattias Åkeson, intendent för offentlig konst, tycker att Pettersson jobbat fint med materialvalen, och kopplat ihop 1800-tal, 1950-tal och 2020-tal på ett kul sätt.
Gestaltningen har kommit till genom ett samarbete mellan Norrevo, Konstmuseet och utbildningskontoret. Totalt har det kostat en miljon kronor, varav 580 000 kronor för skulpturerna, och resten för Norrevos markarbeten.
En ny arbetsmodell har tagits fram, där kultur- och fritid får äska medel för konstnärlig gestaltning, i samarbete med de projekt som kommunen har i investeringsbudgeten. Fler gestaltningsprojekt är på gång, på skolor och äldreboenden.
– Jag tycker att det är otroligt viktigt att när vi bygger våra skolor, och när vi bygger om, att vi inte bara ser till att vi får en fantastisk undervisning utan också får något vackert och fantasifullt, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Olle Johansson (S) som följt Klingsborgsskolan under många år, från rivningshot till att nu stå nyrenoverad.