Timjan i Hageby ett gott exempel
NORRKÖPINGKlyftan mellan barn som har det socialt och ekonomiskt bra och de som inte har samma möjligheter ökar. Det säger barnombudsmannen Lena Nyberg, i går på besök i Norrköping för att se ett av de goda exemplen på hur man i ett tidigt skede kan stötta föräldrar: den förebyggande spädbarnsverksamheten Timjan på Hageby vårdcentral.
Barnombudsmannen Lena Nyberg och landshövding Björn Eriksson träffade två unga mammor på Timjan i Hageby: Elisabeth Jonasson, 16, med Gabriel, fyra månader, och Emilia Gustafsson, 15, med Ebba, sex månader. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
Till Timjan i Hageby, ett samarbete mellan landstinget och Norrköpings kommun, kommer blivande och nyblivna föräldrar som behöver och önskar stöd, på remiss från barnavårdscentraler och mödrahälsovård. Det handlar om stöd att knyta an till barnet, att utveckla det viktiga samspelet under barnets första år.
Just att stötta i ett tidigt skede, det är något barnombudsmannen Lena Nyberg framhåller som väsentligt, för att undvika mänskligt lidande och dyra insatser från samhällets sida senare.
- Skillnaderna mellan barn och ungdomar ökar i vårt land. Många har det väldigt bra - men det som håller på att ske är att det är många barn som har det svårare. Ofta är det barn till ensamstående föräldrar med svag ekonomisk situation, säger Lena Nyberg. Det är en orättvisa som finns i vårt samhälle, barn som inte har samma möjligheter.
Hon talar om ekonomiska och sociala klyftor, ett större utanförskap, som beskrivs i rapporten "Upp till 18" som kom nu i november.
-Många ensamstående föräldrar som har dålig ekonomi har svårt att göra något med barnen på sommarloven. Barnen kommer tillbaka efter ett långt lov och kan inte säga att de gjort något speciellt, medan andra barn rapporterar om den ena semesterresan efter den andra.
Det handlar också om att inte kunna köpa märkeskläder, ett tryck som ökar i skolan, och att inte ha tid och ork att hjälpa till med läxor och vara ett socialt stöd. Samtidigt ser man en ökad stress bland dagens barn. Och alldeles för stora barngrupper i förskolan.
- Vi måste sätta in mer resurser på att få fler vuxna i förskolan, menar barnombudsmannen.
<b>Regional förankring</b>
BO besökte Norrköping och Linköping på inbjudan av landshövding Björn Eriksson, bl a för att diskutera länets arbete med att bekämpa barnmisshandel. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för barn- och ungdomsvård och får beröm av BO för sitt uppföljningsarbete kring just barnmisshandel.
Björn Eriksson har en vision om att länsstyrelsen som ett statligt organ i framtiden skulle kunna bli ett sorts avdelningskontor för såväl BO som Jämo, Homo, Diskrimineringsombudsmannen och Handikappombudsmannen.
- Det är med stigande irritation jag noterat att arbetet för mänskliga rättigheter och mot diskriminering än så länge inte har en regional förankring, säger Björn Eriksson.