Tillståndet ryker om gästerna röker
Krogägarna rasar mot den nya lagen som innebär att de kan mista sitt serveringstillstånd om gästerna tjuvröker. - Det är vansinne. Ingen annan bransch är så hårt drabbad, säger Alexander Andrén, delägare i Palace i Norrköping.
Alexander Andrén på uteserveringen. Här ska rökarna få hålla till, sommar som vinter. Alexander Andrén kan från och med 1 juni få böter om någon tänder en cigarett på hans krog. Alexander Andrén är ordförande i krögarnas branschorganisation och menar att myndigheternas attityd mot branschen slår hårt mot krogägarna. Foto: Janne Forsby (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto:
Alexander Andrén är delägare i Palace i Norrköping och ordförande i Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare Mellersta.
- Sverige är unikt när det gäller det här. Inget annat land ställer restaurangägaren till svars om någon tänder en cigarett. Det är absurt och sjukt.
Överförmynderi
- Tänder man en cigarett i en butik är det inte butiksägaren som är ansvarig, och tjuvröker någon på ett flygplan är det ingen som skyller på piloten.
Alexander Andrén menar att det är överförmynderi och att hotell- och restaurangbranschen alltid drabbas hårt.
- Det här handlar om slapphet hos myndigheterna, man vill slippa ta ansvar. Det finns en tråkig attityd gentemot vår bransch som är djupt förankrad i 100 år av alkoholpolitik.
Kan få böter
Krögare och restaurangägare vars gäster trotsar rökförbudet kan få böter och i värsta fall indraget serveringstillstånd. Kommunen kommer fungera som tillsynsorgan men på Norrköpings kommun tror man att det i stor utsträckning kommer vara självreglerande.
- Jag tror att det i 99 fall av 100 kommer lösa sig med hjälp av det sociala trycket, gästerna kommer övervaka och säga till varandra. Om någon gäst mot all förmodan vägrar släcka cigaretten får krogägaren helt enkelt ringa polisen, säger Lennart Forsell på miljö- och hälsoskyddskontoret i Norrköping.
Tjuvrökning - på toa
- Vi kommer inte ha någon särskild personal för det här. Vi har fortlöpande tillsyn av verksamheter som tillhandahåller livsmedel och i samband med det kommer vi även kontrollera rökförbudet. Vi kommer också göra vissa stickprov.
Alexander Andrén tror att det särskilt i början kommer bli problem med gäster som röker trots förbudet.
- Jag tror det kommer bli tjuvrökning på toaletterna och folk som röker av gammal vana. Men det märks nog mer till hösten när det börjar bli kallt ute.
- Vi ska bemöta det här genom att ha värmerör och erbjuda filtar på uteserveringarna. Rökrum ser jag inte som ett alternativ, säger Alexander Andrén.
Den 1 juni blir det rökförbud på alla krogar och restauranger i Sverige. Folkbladet reder ut vad som gäller när lagen träder i kraft.
Lagen förbjuder rökning på alla serveringar inomhus där mat eller dryck erbjuds till förtäring. Förbudet omfattar alla utrymmen som gästerna har tillträde till, som vestibuler, dansgolv, trappor och toaletter.
Det är fortfarande tillåtet att röka utomhus, till exempel på uteserveringar. Vad som ska tolkas som utomhus beskrivs dock inte i detalj i lagen. Röken måste kunna cirkulera, en för långt nerdragen markis eller ett vindskydd kan alltså göra att serveringen inte betraktas som uteservering.
Det är tillåtet att ha särskilda rökrum. Det ska vara ett avgränsat utrymme med tak, väggar och dörr som är till enbart för rökning. Hit får man inte ta med mat eller dryck. Inga gäster ska behöva passera genom rökrummet för att nå andra delar av lokalen och personalen ska endast tillfälligt behöva vara där inne för att till exempel tömma askkoppar.
Rökförbud har tidigare införts i bland annan Norge, Irland, Italien och New York i USA. Där har rökförbudet fungerat bra, branschens lönsamhet har inte försämrats och personalens hälsa har förbättrats. I Sverige säger sig 7 av 10 vara för ett rökförbud på serveringar.
Källa: Statens Folkhälsoinstitut