Tillfredsställda behov är den enda lösningen

Hageby och Navestad är två områden i Norrköping som pekas ut i Rikskriminalpolisens nationella genomlysning som riskområden för kriminell rekrytering.

Bertil Senestad. Han känner sig på inget sätt uppgiven.

Bertil Senestad. Han känner sig på inget sätt uppgiven.

Foto: mikael strand

NORRKÖPING2014-10-30 13:09

– Områdena har en socioekonomisk hög profil om man ser till hög arbetslöshet och låg utbildning, trots det är det positivt att det ändå är så pass lugnt, säger Bertil Senestad.

Han har en samordnande roll i kommunen vid speciella insatser, bland annat dubbelmordet i Hageby, och har under många år arbetat med ungdomar som befinner sig eller riskerar att hamna i kriminella miljöer.

Efter händelsen i mars när två ungdomsgäng började bråka med varandra i Mirum galleria har Bertil Senestad funnits på plats i området. Dialoger med föräldrar, ungdomar, politiker, tjänstemän, föreningar och församlingar har gjort att det som kunde utvecklats till en större konflikt inte gjort det.

– Mitt jobb är att vara ute i området för att fortsätta det jobbet bland annat genom att utveckla sociala vägledare, säger Bertil Senestad.

Det är inte bara bland de yngre ungdomarna som insatser görs utan det fokuseras även på ungdomar mellan 18 och 25 år.

– Vi vet att det finns en hög arbetslöshet, psykisk ohälsa och missbruk och att de toppar sin kriminalitet vid 23-24 år, säger Bertil Senestad.

Och det säger sig självt att om man inte mår bra och inte känner sig behövd är det lättare att välja en kriminell tillhörighet. Det innebär inte att alla som ingår i kriminella gäng kommer från Hageby eller Navestad.

Bertil Senestad menar att det som utskiljer de utpekade områdena från andra stadsdelar är i grunden arbetslöshet.

– Botemedlet är att synliggöra behovet som finns hos vuxna som är arbetslösa, i ett missbruk eller är drabbade av psykisk ohälsa.

Närvaro av polis och andra myndigheter är också av största vikt, precis som att skapa en kontinuitet. Under perioder har närpolis funnits i områdena, men efter en tid har det skett omorganisationer och då har polisverksamheten ordnats på andra sätt.

– Hälsa polisen i Norrköping att vi har ett väldigt gott samarbete som behöver fördjupas omgående och börja med att införa närpoliser, säger Bertil Senestad.

Han har arbetet med sociala frågor sedan 1967 och han känner sig på inget sätt uppgiven.

– Absolut inte och jag hoppas att Rikskriminalpolisens rapport ska ge ett underlag för att höja kvalitén på insatser för att tillfredsställa människors behov, säger Bertil Senestad.

Norrköpings nya styre "Kvartetten" skriver i sin överenskommelse för mandatperioden att samarbetet med polis, andra myndigheter och grannkommuner för att

bekämpa organiserad kriminalitet ska fortsätta och fördjupas. Läs mer om det i morgon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om