Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tilläggsbelopp täcker inte behoven

Enligt en färsk utredning är elevpengen till grundskolorna alltför liten. Tilläggsbeloppen för resurskrävande barn räcker inte till. Skolchefen Mats Olsson förstår synpunkterna men har en del förklaringar.

Mats Olsson har förståelse för rektorernas synpunkter.

Foto: Robert Svensson

Mats Olsson har förståelse för rektorernas synpunkter. Foto: Robert Svensson

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2014-05-15 09:27

– Vi vet ju, att vi i jämförelse med riket har låg ersättningsnivå. Vi har skolor, som har bekymmer med att få pengarna att räcka. Att rektorer tycker att elevpengen är låg kommer därför inte som någon överraskning, säger Mats Olsson.

För denna utvärdering av de ekonomiska resultaten för de 198 enheterna inom barn- och ungdomsnämndens område har Rolf Adolfsson svarat. Den redovisades i måndagens Folkbladet.

Det handlar här om förskolan upp till och med nian. Utvärderingen baseras på analys av skriftligt material men även intervjuer med 19 förskolechefer och rektorer.

Något som lite i skymundan ökat skolornas utgifter har med övertalighet att göra. Förut hamnade anställda, som i samband med nedskärningar blivit (som termen lyder) övertaliga, i en gemensam pool där kommunen centralt stod för lönerna.

Nu stannar övertaliga kvar inom arbetsplatsen och dess budget tills de hittat ny arbetsplats. I värsta fall kan detta bli ända till nästa hösttermins början.

Bakgrunden är här, enligt Mats Olsson, att man nu har helt annan rörlighet mellan tjänster i kommunen än tidigare. Barnantalet ökar i både förskola och skola, och dessutom är pensionsavgångarna framöver stora. Det finns gott om tjänster, som blir lediga.

– Lediga tjänster presenteras också mycket tidigare. Idag är det upp till var och en att leta efter lediga tjänster. Chefen måste också förklara för den övertalige, att nu gäller det att aktivt söka.

Om den alltför lilla tilldelningen av tilläggsbelopp för resurskrävande barn säger Mats Olsson, att detta är direkt kopplat till lagstiftningen.

– Här kanske det inte i första hand handlar om inlärningssituationen, utan om andra insatser. Det kan vara funktionshinder av medicinsk karaktär. Det är fall, där skolan måste sätta in resurser på barnets själva varande i skolan.

Sådant omfattas inte av tilläggsbeloppen från barn- och ungdomsnämnden. I stället blir det upp till den enskilda skolan att klara det hela inom ramen för den egna budgeten. I princip detsamma kan gälla för personliga assistenter.

Ett antal enhetschefer har påpekat, att de har alltför dåliga kunskaper om ekonomi. Då är det inte så lätt att greppa det ekonomiska läget. Enligt Mats Olsson är man medveten om problemet och har också börjat vidta åtgärder.

– Men den här resan är ganska lång. Till de här tjänsterna efterfrågar vi ju heller inte främst några välutbildade ekonomer. Utan det är ju andra kompetenser, som vi söker i första hand, säger skolchefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om