– Att ha rätt och att få rätt är två olika saker. I en process kan man aldrig veta. Nu är jag framför allt lättad över, att det här är över, säger Eklind till Folkbladet.
Förhandlingarna i tingsrätten skulle ha fortsatt på tisdagsmorgonen, på den andra dagen. Men då sköts det hela upp till 13.00, varefter parterna ville ha en timme till. Sedan var uppgörelsen klar.
– Nöjd är man aldrig i en förlikning, säger Eklinds ombud advokat Claes Egnell. Men försäkringsbolaget har bedömt, att det här kan de klara. Och vi hade då ingen anledning att motsätta oss det.
Folkbladet: – Det här innebär ju, att Staffan Eklind inte är rentvådd.
– Nej, och inte skuldbelagd heller. Ansvaret har inte prövats, man får sällan facit i sådana här mål. Men jag tror ju fortfarande, att vi skulle ha vunnit målet, säger Egnell.
Han gör en reflektion över, att tvisten fick gå så långt. Ända till offentlig förhandling, där då både det ena och det andra var på väg att krypa fram.
Varför först nu?– Ja, man kan ju fråga sig varför det inte kom till någon uppgörelse tidigare. Det hade alla ju tjänat på; ja, utom vi advokater förstås. Men så är det ju ofta.
Förlikning lär ha varit inom räckhåll även för något halvår sedan, men då gick det inte. Kommunens jurist Siv Lejefors säger sig inte ha någon förklaring till det.
– Men förutsättningarna har tydligen varit bättre nu.
Kommunen yrkade på 29,3 miljoner i skadestånd. Att få de 12 miljonerna kommer nu att ha kostat kommunen en del. Enligt Etablering Norrköpings vd Magnus Nilsson uppgick advokatkostnaderna i målet vid årsskiftet till 3,8 miljoner. Säkerligen kan någon halvmiljon nu tillkomma.
I valet och kvaletFolkbladet erfar att kommunen/Etablering Norrköping var lite i valet och kvalet mellan, om man skulle stämma Staffan Eklind eller bolaget Niras, projektledare i Strykbrädans ombyggnad.
Det visade sig då, att Niras vd-försäkring bara omfattade fem miljoner. Eklinds försäkring som vd för Etablering Norrköping däremot, hos AIG Europe Limited UC, den täckte skadestånd upp till 25 miljoner. Där fanns alltså avsevärt mer att hämta.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist är nöjd med utgången:
– Det har hela tiden känts rätt att driva den här processen, i syfte att få tillbaka så mycket pengar som möjligt. För vår del känns det som en stor seger att få tillbaka så här mycket. Förlikningen bekräftar att det var riktigt att driva processen, säger Stjernkvist.
Två olika sakerStaffan Eklind säger, att det i alla fall känns skönt att nu helhjärtat kunna ägna sig åt annat.
– Att ha rätt och att få rätt är ju helt olika saker. I en process kan man aldrig veta. Det är heller aldrig bara vitt eller svart, utan det finns en gråskala. Och nu blev det alltså förlikning, konstaterar Staffan Eklind.