Till slut besegras Silver-surfaren
NORRKÖPINGKlippklättring på en solsmekt rödskimrande klippvägg vid Ågelsjön, med ett svalkande bad efter äventyret. Det måste vara en klättrares dröm. Nu är det högsäsong för utomhusklättring.
Micke Berglund, ordförande i Norrköpings Klätterklubb, klippklättrar längs den krävande leden Silversurfaren vid Ågelsjön. FOTO: HENRIK FLYGARE
Foto:
Östergötland har många fina klätterleder. Vi går uppåt, genom skogen, mot lederna Silversurfaren och LA woman. Enligt klättringssed får den som först klarar att klättra en ny led döpa den.
I en klättringsguide har Silversurfaren försetts med maximala tre stjärnor.
- Det betyder att leden håller toppklass, förklarar Robban Andersson.
- En bra led utmärks av att man kommer in i en fin rytm då man klättrar. Man ska gå snyggt, glida uppför väggen, säger Per Adolfsson.
<b>Granitvägg</b>
En granitvägg reser sig framför oss - vi är framme. Utsikten över Ågelsjön och skogen denna sena eftermiddag är imponerande.
Robban Andersson, Per Adolfsson och Micke Berglund, ordförande i Norrköpings Klätterklubb, börjar plocka fram utrustningen: friktionsskor, sittsele, krita, rep, repbroms och specialgrejer som kortslingor, skruvkarbiner och kamsäkringar. Utomhusklättring kräver bra utrustning och den är dyr.
- Om man är några stycken kan man ha grejer ihop, då blir det billigare. De enda saker som slits och måste bytas ut med jämna mellanrum är skor och rep, säger Per.
Micke sätter på sig sin sittsele och fäster en liten påse runt midjan som innehåller krita, magnesiumkarbonat. Det används till händerna, blir de fuktiga av handsvett blir greppet sämre.
<b>Hänger på en tråd</b>
Robban ställer sig nedanför bergsväggen och håller i det elastiska rep som är fäst vid Micke. Längs leden har bultar skruvats in i berget. I dem fästs repet, eller säkras, som klättare säger. Här hänger livet bokstavligen på en tråd. Repet hindrar klättraren från att falla handlöst.
Om leden inte är bultad sätter klättraren istället själv in kilar i berget.
- Att leda med kil är svårare och tar längre tid. Då står man för säkerheten själv och därför blir det mentalt svårare att klättra. Gör man dåliga killägg rycks kilarna ur klippväggen om man faller, säger Per Adolfsson.
- Men det känns mer äkta att stå framför en helt obultad klippvägg, inflikar Robban.
Micke börjar att ge sig i kast med leden LA woman, som har svårighetsgraderna fem på en niogradig skala. Snabbt och smidigt klättrar han uppför klippväggen.
Mycket av Micke Berglunds tid och pengar går till klättringsresor. De har gått till Norge, Spanien och Frankrike.
- Genom klättringen får jag se mycket av världen, säger han.
<b>Svårighetsgrad sju</b>
Men nu är det Silversurfaren vid Ågelsjön som upptar hela hans koncentration. Det är en tuff led, svårighetsgrad sju. Mickes är uppe på klippväggen igen och söker med blicken efter bra greppställen. Plötsligt tappar han taget. Fallet blir rejält, eftersom den senaste säkringen satt långt ner. Det ser inte helt ofarligt ut.
- Det inträffar väldigt få olyckor inom klättring. De flesta som sker beror på okunskap, vill folk ut och klättra ska de gå en kurs innan, säger Micke Berglund.
Fallet från klippväggen avskräcker honom inte. Snart är Micke uppe på klippväggen igen och det dröjer inte länge förrän Silversurfaren har besegrats.
<B>Börja klättra</B>
Norrköpings Klätterklubb anordnar klätterkurser med lärare auktoriserade av Svenska Klätterförbundet. Kontaktperson är Robban Andersson (073-6260480). Hemsida: http://hem.passagen.se/norrkopings.klatterklubb
Norrköpings Klätterklubb har 40 medlemmar. Medlemskap kostar 250 kr per år. En väggavgift för inomhusklättring tillkommer: 600 kronor/halvår eller 1000 kr/år. Pris för barn, studenter och pensionärer: 400 kr/halvår 700 kr/år. I medlemsavgiften ingår en försäkring som täcker klättringsolyckor.
<B>Utomhusklättring</B>
Ågelsjön har klippor med olika höjd och hundratals leder med svårighetsgrad mellan 3 och 9. Nio är det svåraste som någon har klättrat i Sverige. Skalan har även försetts med plus och minus, för att göra den mer exakt.
Andra klättringsområden i Östergötland är till exempel: Slattefors i Liköpings kommun, Korpberget i Kinda kommun och Rödberget i Åtvidabergs kommun. På Linköpings klätterklubbs hemsida www.linkoping.se/lkk finns ingående information om klätterklippor runt om i Östergötland.