Till sist sade hjärtat stopp för hjärtläkaren
NORRKÖPINGDen oerhörda stressen och mängden arbetsuppgifter som läkare körde slut på Henrik Peterhoff. 1988 drabbades han av en hjärtinfarkt på väg till arbetet på hjärtintensiven i Norrköping. - Hade jag inte varit så ung och stark hade jag inte klarat det, berättar han.
Fem generationer innan Henrik Peterhoff var läkare i hans familj. Efter hjärtinfarkten har han minskat på tempot och tar mer hand om sig själv. FOTO: ANITA KJELLBERG
Foto:
- Jag bodde mer på jobbet än hemma, stannade alltid kvar och avslutade det arbete jag påbörjat vilket resulterade i att jag ofta stannade kvar efter arbetstidens slut. Läkaryrket är inget åtta till fem jobb, berättar han.
<b>Underläkare</b>
1982 påbörjade han sitt första arbete som underläkare på kirurgavdelningen i Norrköping. Sex år senare drabbades han av en hjärtinfarkt.
- Det var den 8:e augusti klockan åtta. Jag bodde på landet och kommer ihåg att Herman Lindqvist talade på radion från Japan. Det skulle vara råttans år vilket betydde tur och just klockan åtta var något speciellt, berättar han och skrattar.
<b>Obehagligt tryck</b>
När han kom fram till Vrinnevisjukhuset i Norrköping hade han ett obehagligt tryck över bröstet och bad en sköterska kontrollera.
- Så fick jag se hur det var att vara patient, och det var nyttigt, ler han.
Idag har Henrik Peterhoff glimten i ögat och har lovat sig själv att bara sova i de sängar han själv valt.
- Det vansinniga jourarbetet där man inte bara arbetade natt utan skev journaler ända in på eftermiddagen kommer jag inte att ägna mig åt någon mer gång, säger han.
Orsaken till den allt ökande ohälsan bland läkare tror han bland annat beror på att läkare idag drabbas av en multiproblematik.
<b>Livets slutskede</b>
- Patienterna är äldre och frågeställningen blir inte bara hur man ska lösa problemet utan handlar också mycket om livets slutskede. Då ska man som läkare ta hänsyn till vårdsituation, ha kontakt med myndigheter och vårdinrättningar. Det blir så mycket mer än bara patientkontakt, säger han.
Krav på dokumentation och säkerhet har också ökat och det är inte alltid organisationerna är dimensionerade för det. Att sjukskrivningarna i läkarkåren ökar kan också vara ett tecken på att den nya generationens läkare också tänker på sig själva och inte bara på arbetet och patienterna.
<b>Individualister</b>
- De nya läkarna är mer individualister och det måste man vara för att klara läkarens utsatta situation. Att alltid behärska sig, sällan få försvara sig på grund av sekretessen. Då gäller det att man kan ventillera problem med sina kollegor, berättar han.
För att koppla av och rensa hjärnan engagerar sig Henrik Peterhoff i segling.
- Där samlar jag kraft och vårdar min själ för att klara av allt för man blir aldrig duktig på att berätta tråkigheter, ett dödsbud eller att misslyckas med ett återupplivningsförsök, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!